Fagforeninger kan ikke finde tillidsmænd

Tidligere musiker og folketingsmedlem for Socialdemokraterne Carsten Bo Jensen har skrevet et takkedigt til tillidsmanden, men tak er kun et fattig...

Slettet Bruger,

20/10/2008

Tidligere musiker og folketingsmedlem for Socialdemokraterne Carsten Bo Jensen har skrevet et takkedigt til tillidsmanden, men tak er kun et fattigt ord, og i dag har fagbevægelsen store problemer med at få folk til at sige ja til at blive tillidsmand, skriver Ugebrevet A4. Ifølge et forskningsnotat fra Københavns Universitet har hver fjerde danske industriarbejdsplads i dag ikke en valgt tillidsrepræsentant.

I Danmarks største fagforbund, 3F, beklager næstformand Jane Korczak, at titlen som tillidsrepræsentant generelt ikke er i høj kurs.

"Folk står ikke i kø for at blive valgt som tillidsrepræsentant. Det er hårdt og ensomt knoklearbejde, og vi skal finde måder at afhjælpe ensomheden på. Tillidsrepræsentanterne er omdrejningspunktet i den danske model, og en af vores største opgaver nu er at styrke tillidsrepræsentanterne," siger hun til Ugebrevet A4.

Fagforbundene mener ikke, at den manglende søgning til tillidsmandstjansen ude på arbejdspladserne kan skyldes, at man har svært ved at se nødvendigheden af at have sådan en. I stedet mener man at kunne rette op på rekrutteringsproblemerne ved at tilbyde flere attraktive kurser i arbejdstiden.

"Der er ingen tvivl om, at vi skal tage mere hånd om tillidsrepræsentanterne. Blandt andet ved at tilrettelægge uddannelsesprogrammer for den enkelte. Mange bliver kastet ud i urimelige arbejdsopgaver og står alene med det, fordi vi klæder dem for sent på. Vi skal være tidligere ude og udstyre tillidsrepræsentanter med et slags kørekort," siger Kim Simonsen, formand for HK/Danmark, og fortsætter:

"Afdelingerne skal ud på arbejdspladsen for at få fat i tillidsrepræsentanterne og fornemme, hvad den enkelte har brug for af uddannelsestilbud. Det er ikke tillidsfolkene, der skal opsøge lokalafdelingen."

Den tid hvor Carsten Bo Jensens digt var nok for tillidsmanden er slut:

"Hvad er et liv uden mål?
En fremtid uden perspektiv?
Du har svoret dit i en skål
Og ved dit arbejderliv
Tak for det kammerat
Tak for alt det du gav
Tak fordi du konstant var i fart
Og tusind tak for i dag
Men var der noget vi glemte
Kun de færreste kan
Sige det klart og enkelt
Tak tillidsmand"

[email protected]

Kilde: