Fagforbund og forsker opfordrer kvinder til at lyve ved jobsamtaler

For nogle virksomheder kan det være en mindre katastrofe, hvis en central medarbejder pludselig skal holde orlov et halvt eller et helt år fra arbe...

Slettet Bruger,

22/08/2008

For nogle virksomheder kan det være en mindre katastrofe, hvis en central medarbejder pludselig skal holde orlov et halvt eller et helt år fra arbejdet. Derfor bliver især kvinder ofte spurgt, om de påtænker at blive gravide, når de er til jobsamtale, skriver Netmagasinet HK.

Men så skal de bare lyve, lyder rådet. For det er nemlig forbudt for arbejdsgiverne at spørge.

"Det er et forbudt spørgsmål, der jo bliver stillet med en bagtanke, så der synes jeg, det er tilladt at lyve. Man skal bare svare nej, uanset hvad man har planer om. Det kommer ikke dem ved, og man ved, hvad konsekvensen er, hvis man svarer ja," siger Mette Kindberg, der er næstformand i HK.

Samme råd kommer fra Karen Sjørup, der er tidligere centerleder af Center for Ligestilling og lektor i kvindeforskning ved Roskilde Universitet.

"Det er uhyre diskriminerende og uacceptabelt, at de spørger, men kvinden skal svare på spørgsmålet, da andet kan sætte hende i miskredit hos arbejdsgiveren. Men hun skal konsekvent svare nej, jeg forventer ikke at få børn i nærmeste fremtid, uanset om hun påtænker det eller ej. Det er ikke deres sag, og de burde ikke spørge ind til det," siger hun til Netmagasinet HK.

De to forholder sig ikke til, hvad det vil betyde for kvinders generelle troværdighed under jobsamtaler og dermed ansættelseschancer, hvis de får ry for at være løgnagtige.

[email protected]

Kilde: