Fagforbund: Let topskatten

Slettet Bruger,

24/08/2007

Står det til de danske fagforbund, så skal topskatten være en skat, som kun de færreste betaler, og mange af dem mener, at grænsen for topskatten skal hæves endnu mere, end det regeringen har lagt op til. Det skriver Dagbladet Børsen i dag.

"Vi har fuld forståelse for, at man rykker grænsen opad, og hvis det rigtigt skal hjælpe, skal den have noget mere, for eksempel 50.000 kr. Topskatten rammer ikke det formål, den havde fra begyndelsen, nemlig at det skulle være de højtlønnede og velstillede, som betalte den," siger formanden for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen.

I Dansk Metal betaler i dag 28.400 af forbundets knap 140.000 medlemmer topskat, og med regeringens forslag om at hæve topskattegrænsen med 16.500 kr., vil det antal blive reduceret til 23.000. Det tal vil Thorkild E. Jensen gerne have reduceret yderligere, og den holdning står han ikke alene med.

Hos FTF, der er hovedorganisation for 450.000 hovedsagligt offentligt ansatte, mener man også, at antallet af medlemmer, der betaler topskat bør reduceres.

"Fire ud af ti af vores medlemmer betaler topskat, og derfor har de selvfølgelig glæde af, at grænsen bliver sat i vejret, og 15.000 kr. er ikke meget. Men forudsætningen er, at der er et råderum, og man ikke bare kommer til at betale med dårligere kvalitet i velfærdsydelserne," siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Glæde hos K
Hos de konservative er der glæde at spore hos skatteordfører Jakob Axel Nielsen, der noterer sig at også det socialdemokratiske bagland i fagforeningerne, kan se det det uholdbare i topskatten.

"Jeg er utrolig glad for, at Dansk Metals ledelse vælger at være deres egne medlemmer nærmest i stedet for at være strateger, der skal hjælpe Socialdemokraterne for enhver pris. Sandheden er jo, at vi har hårdt brug for de solide LO-medarbejderes ekstra arbejdskraft. Derfor laver vi nogle skattelettelser, der sørger for, at når vi beder dem om at gøre en ekstra indsats og tage overarbejde, så skal de sørme også have noget ud af det," siger Jakob Axel Nielsen til Børsen.

S: Nedsæt en kommission
Hos Socialdemokraterne noterer man sig Dansk Metals udtalelser. Men skatteordfører John Dyrby, vil ikke kommentere på udspillet.

"Vi vil altså nedsætte en kommission, der skal se på det, og siden lave en samlet skattereform. Jeg vil hverken be- eller afkræfte, at en højere topskattegrænse kommer til at indgå i den," siger han.

Nedsættelsen af en sådan kommission kræver dog, at Socialdemokraterne vinder regeringsmagten efter næste valg. Dernæst skal resultatet af kommissionens arbejde, der formentlig varer et års tid, implementeres på den anden side af endnu et valg.

[email protected]

Kilde: