Fagfolk: Billigere at lempe topskatten

Slettet Bruger,

12/08/2007

Statsministerens plan om at sænke skatten til gavn for især de lavtlønnede får en blandet modtagelse fra fagfolk. I Dansk Industri sætter man pris på skattelettelser, men man havde hellere set, at topskatten var blevet sat ned. Der er nemlig brug for, at især de højtlønnede yder en ekstra indsats på arbejdsmarkedet.

"Nu må vi se, hvad regeringen spiller ud med, men det er afgørende for Dansk Industri, at vi har et skattesystem, der kan fastholde dygtige danskere, og det har vi ikke i øjeblikket," siger underdirektør i Dansk Industri, Tine Roed, til Berlingske Tidende.

Ikke nok hænder
Danske virksomheder har ifølge Dansk Industri måttet sige nej tak til ordrer for 28 milliarder kroner over de seneste to år, fordi de ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft. Og det vil fortsætte, medmindre statsministeren tager sin beslutning om primært at give de lavtlønnede skattelettelser, op til fornyet overvejelse.

"Vi vil tabe vækst og velstand, fordi vi ikke kan skaffe de hænder, der skal til. Vi må også imødese, at vi taber dygtige forskermiljøer, og visionen om Danmark som et fremtidigt videnssamfund kan vi ikke fastholde," siger hun.

Overvismanden, professor Peter Birch Sørensen, mener dog, at statsministeren med sit store offentlige forbrug har forpasset chancen for at give skattelettelser.

"Hellere i toppen"
"Det er bestemt ikke oplagt at snakke om skattelettelser. Der er ikke behov for at pumpe flere penge ud til forbrug lige nu, hvor der er mangel på arbejdskraft, nærmest tværtimod. Og det er heller ikke oplagt, at der på længere sigt er råd til skattelettelser. Her har man jo i forvejen signaleret, at man vil øge det offentlige forbrug i form af kvalitetsreform og andre serviceforbedringer. Men det afhænger af, hvor stor en offentlig udgiftsvækst, regeringens nye økonomiske plan lægger op til," siger Peter Birch Sørensen og fortsætter:

"Men hvis regeringen vil give skattelettelser, så er det billigere for staten at lempe mellem- eller topskatten. Men det vil selvfølgelig også give en mere skæv fordeling."

Under Venstres sommertræf i går argumenterede statsminister Anders Fogh Rassmussen (V) for, at skattelettelserne bør være i bunden, da det er for de laveste indkomster, at forskellen mellem at være i arbejde og på overførsel er mindst.

[email protected]

Kilde: