Fagbevægelsens top ude af trit med medlemmer om sundhedsforsikring

Fagbevægelsens bosser er helt ude af trit med deres medlemmer, når det handler om adgangen til privat sundhedsforsikring, viser en undersøgelse, so...

Slettet Bruger,

17/03/2008

Fagbevægelsens bosser er helt ude af trit med deres medlemmer, når det handler om adgangen til privat sundhedsforsikring, viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har foretaget. Mens fire ud af ti af medlemmerne gerne vil have deres fagforening til at skaffe dem private sundhedsforsikringer ved overenskomstforhandlingerne, så er der i fagbevægelsens top en dyb ideologisk modstand imod det.

"Vi mener, at alle skal have lige adgang til behandling. Der er selvfølgelig mange LO-medlemmer, der er misundelige på manden eller konen, som har en forsikring. Men hvis du spørger dem, om de vil springe foran deres kone, børn eller nabo i køen til behandling, vil de fleste være betænkelige," siger Kim Simonsen, formand for HK/Danmark, til A4.

I forbundene under LO ønsker 43 procent af medlemmerne ifølge A4's undersøgelse, at fagbevægelsen kæmper for sundhedsforsikringer til alle. 31 procent mener ikke, det er fagbevægelsens opgave. LO-formand Harald Børsting deler anskuelse med mindretallet.

"Jeg vil opfordre vores tillidsmænd til at gå efter andre frynsegoder end sundhedsforsikringer, når de laver lokalaftaler. Det er helt fint med forebyggende sundhedsordninger - eksempelvis tilbud om fysioterapi eller motion - mens jeg bestemt ikke bryder mig om deciderede behandlingsforsikringer," siger Harald Børsting og begrunder:

"Forsikringerne er udtryk for en forrest i køen-tankegang. Og de er med til at puste liv i en privat sundhedssektor, hvilket der ikke er brug for. Vi har meget mere brug for at udvikle den offentlige sundhedssektor, så vi kan få ydelser i verdensklasse og have korte ventetider."

Professor og centerleder ved Handelshøjskolen i København Ove Kaj Pedersen mener, at fagbevægelsens top lige så godt med det samme kan erkende, at de gamle ideologiske paroler vil tabe til virkeligheden.

"Fagbevægelsen har en taberstrategi, når den bliver ved med at fastholde sin ideologiske modstand mod sundhedsforsikringer. Det viser de seneste 20 års udvikling i forhold til blandt andet outsourcing og privatisering. Fagbevægelsen vil simpelthen blive løbet over ende af historien, fordi dens egne medlemmer selv tager initiativ til at få sundhedsforsikringer og dermed styrker den private sundhedssektor. På den måde ender fagbevægelsen med alligevel at få, hvad den frygter," siger Ove Kaj Pedersen til A4.

[email protected]

Kilde: