Førtidspensionisters formand: Arbejdsdygtige skal ikke miste penge

Af Ole Birk OlesenEt forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening om at alle førtidspensionisters arbejdsevne skal revurderes falder ikke i god jord hos ...

Slettet Bruger,

11/01/2008

Af Ole Birk Olesen

Et forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening om at alle førtidspensionisters arbejdsevne skal revurderes falder ikke i god jord hos formanden for Landsforeningen For Førtidspensionister, Carl Erik Nielsen.

"Den bunke af førtidspensionister, som man vil have vendt, er jo folk, som har været væk fra arbejdsmarkedet i årevis. Omkring 70 procent har jo slet ingen uddannelse, så de mennesker kan jo ikke bare - som Dansk Arbejdsgiverforening siger - sendes ud i et IT-job," siger Carl Erik Nielsen til 180Grader.dk.

Nej, et IT-job...?
"Det er jo det, de siger. Der er heller ikke nogen af dem, som kan arbejde på fuld tid."

Er der slet ikke nogen, der kan det?
"Jeg kan da ikke forsværge, at der er en enkelt, men jeg tror ikke på det. Det er ikke det, jeg ser."

Der var jo engang, hvor en murer kunne få førtidspension, hvis han fik bøvl med knæet, selvom han godt kunne varetage andet arbejde, f.eks. køre taxa.
"Det er ikke helt rigtigt. For 20 år siden var reglerne også sådan, at alle mulighederne i princippet skulle afprøves, men der var på det tidspunkt en passus om, at man i kommunerne godt kunne tage hensyn til jobsituationen på det lokale arbejdsmarked."

Men nu er situationen så en anden. Nu kan mange af dem, der ikke kunne få arbejde i 80'erne, godt få arbejde, fordi arbejdskraftefterspørgslen er så stor. Burde man så ikke tage deres førtidspensionering op til genvurdering, så de kan komme ud og bestille noget?
"Det mener jeg jo ikke, fordi jeg ikke tror på, at det er så enkelt. Der er lavet store undersøgelser, som viser, at raske mennesker, som har været væk fra arbejdsmarkedet i over en måned, næsten ikke er til at få tilbage igen."

Ville de ikke kunne motiveres til det, hvis der ikke var en førtidspension til dem?
"Sådan kan man jo altid sige: Tag pengene fra folk, og så kan de sulte eller knokle sig igennem tilværelsen."

Hvis vi taler om folk, der godt kan håndtere et arbejde, men som er blevet vænnet til ikke at have et arbejde, er løsningen så ikke bare at tage pengene fra dem?
"Nej!"

Hvorfor ikke?
"Fordi det vi oplever er, at man kun bruger pisken. Man har jo ikke på nogen måde forsøgt at give folk en gulerod."

Behøver man at stille en gulerod til rådighed for folk, der kan arbejde, og som burde opfatte det som en pligt at gøre det?
"Det siger jeg heller ikke, og folk, som får en førtidspension, har også pligt til at meddele kommunen, at de har fået det bedre i forhold til, da de blev tilkendt pensionen."

Men gør de det?
"Det ved jeg ikke, om de gør, men muligheden er der da. Men jeg mangler også i hele det her spil, at arbejdsgiverne melder ud, hvad det er for nogen hænder, de mangler."

Der mangler bærplukkere om sommeren, der mangler taxachauffører, der mangler rengøringsfolk - der mangler folk over hele linjen, næsten.
"Hvorfor kan man så ikke få anbragt 11-12.000 af dem, som er blevet tilkendt fleksjob. Et eller andet sted fornemmer jeg, at arbejdsgiverne er ude i et helt andet ærinde. Jeg tror ikke på, at de vil have førtidspensionister, som måske kun kan arbejde to timer om dagen."

Hvilket ærinde er det?
"Jeg tror snarere de er ude på at sige, at der ikke er nogen arbejdskraft at komme efter, så de på den måde kan lægge pres på Folketinget for at få importet den arbejdskraft fra udlandet, som de i virkeligheden har behov for," siger Carl Erik Nielsen.

[email protected]

Kilde: