Førtidspension skal ikke være på livstid

Slettet Bruger,

29/04/2007

Det skal være slut med livsvarig førtidspension til unge mennesker med psykiske problemer, hvis det står til flere psykiatriske eksperter.

"Det er helt galt. Folk kan sagtens få det bedre - og unge mennesker kunne man passende give en midlertidig pension. Hvis man sender dem helt ud af arbejdsmarkedet, risikerer man, at de får et liv i apati," siger Hanne Calberg, psykiater på Hvidovre Hospital, til Jyllands-Posten.

Hun bakkes op af Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening, der ligefrem foreslår, at man gennemfører et eftersyn af alle gamle førtidspensionssager. Det har man gjort i Holland, hvor 35 procent enten fik deres førtidspension frataget eller reduceret.

Handler ikke kun om penge
"Lad os tænke på en anden måde i stedet for at parkere folk livsvarigt. Det handler jo ikke kun om penge, men også om folks muligheder og livskvalitet," siger chefkonsulent Erik Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening til Jyllands-Posten.

To tredjedele af unge førtidspensionister under 30 får tildelt deres pension p.g.a. psykiske lidelser, bl.a. stress og depression. Tal for 2006 fra Ankestyrelsen viser, at alene sidste år blev 1.449 unge tilkendt førtidspension. Samme undersøgelse viser, at der begås fejl i 20-25% af tilkendelserne. I Danmark lever en kvart million mennesker på førtidspension. Det svarer til hver 13. indbygger.

Kilde: