FN: Tvivl om afghansk journalist fik retfærdig rettergang

I denne uge blev den 23-årige journaliststuderende Sayed Parwez Kambakhsh offer for den afghanske sharialovgivnings syn på religionskritik, idet ha...

Slettet Bruger,

25/01/2008

I denne uge blev den 23-årige journaliststuderende Sayed Parwez Kambakhsh offer for den afghanske sharialovgivnings syn på religionskritik, idet han blev dømt til døden for at have skrevet kritiske artikler om Islam. Men ifølge FN er det tvivlsomt, om Kambakshs overhovedet fik en retfærdig retssag. Det skriver washingtonpost.com.

I går, torsdag, udsendte FN's mission i Afghanistan følgende udtalelse: "Presset for afstraffelse, advarsler til journalister såvel som den lukkede afhøring af Kambakhsh uden tilstedeværelsen af en advokat peger på et muligt misbrug af den juridiske proces. Dette vil ikke tjene retfærdigheden fyldest," lyder det.

Han blev fængslet for tre måneder siden efter klager fra medstuderende på universitetet, der var stødte over, at han angiveligt havde gjort grin med islam og Koranen og kritiseret muslimernes profet Muhammed.

Jean MacKenzie, chef for Institute for War and Peace Reporting, der bl.a. uddanner afghanske journalister, mener, at Kambakhsh bliver straffet, fordi hans bror, Sayed Yaqub Ibrahimi, har skrevet kritiske artikler for instituttet.

"Vi mener bestemt, at det er en helt igennem opdigtet sag fra myndighederne i Mazar-i-Sharif for at lægge pres på Parwez' bror, Yaqub. Han har skrevet nogle hårdtslående artikler om magtmisbrug blandt nogle magtfulde ledere i Balkh og de øvrige nordlige provinser," sagde MacKenzie til AP.

Ifølge den afghanske ambassadør i USA, Said Tayeb Jawad, har Kambakhsh ret til at appellere dommen hele vejen til den afghanske højesteret.

"Dette er kun en anbefaling fra mullah-rådet," sagde han om dommen og tilføjede, at han har taget sagen op med den afghanske udenrigsminister. "Den er ikke bindende," siger ambassadøren til washingtonpost.com.

[email protected]

Kilde: