FN: Brian Mikkelsen manipulerer

Regeringens forslag om at nedsætte den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år møder nu kritik fra FN

Slettet Bruger,

13/10/2009

Regeringens forslag om at nedsætte den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år møder nu kritik fra FN. Ifølge flere medlemmer af FN's Komite for Barnets Rettigheder er en nedsættelse af den kriminelle lavalder stik imod FN's anbefalinger. Tværtimod ønsker FN, at den kriminelle lavalder hæves. Det skriver Politiken.

FN's rådgivere er dermed stærkt kritiske over for justitsminister Brian Mikkelsen, der i forbindelse med fremlæggelsen i sidste uge sagde:

"Hvis man sætter den kriminelle lavalder ned til 14 år, så flugter det også med FN's anbefalinger."

Ifølge den tidligere rådgiver Don Cipriani, som forfattede udkastet til FN's holdning til den kriminelle lavalder, flugter det mere med manipulation og fordrejning:

"Jeg ved ikke nok om ministeren til at afgøre, om han leder efter alibi. Men hans udtalelser minder om politiske udtalelser i andre lande, hvor politikere bevidst vildleder befolkningen," siger Cipriani til Politiken.

FN's Komite for Barnets Rettigheder fastslog i 2007 i rapporten Children's Rights in Juvenile Justice, artikel 30, at en kriminel lavalder mellem 14 og 16 år er acceptabelt. Men komiteen gjorde det samtidig klart i artikel 32, at medlemslande hele tiden skal arbejde på at hæve den kriminelle lavalder. Regeringsudspillet om sænkning går altså imod FN's anbefaling.

"FN-komiteen har konsekvent udtrykt misbilligelse af sænkning af den kriminelle lavalder og forslag om sænkning. Ministerens udtalelse er helt klart ikke en korrekt udlægning af anbefalingen fra FN's Komite for Barnets Rettigheder," siger Cipriani.

Maria Herczog, der er medlem af FN's Komite for Barnets Rettigheder og en af de 18 internationale uafhængige eksperter, bekræfter Ciprianis udsagn.

"Komiteen har altid været imod sænkning af den kriminelle lavalder. Jeg er glad for, at ministeren bruger FN som argumentation, men jeg er selvfølgelig ikke glad for, at han bruger den på den her måde," siger Herczog til Politiken og tilføjer, at der intet bevis er for, at en sænkning virker positivt på kriminalitet.

De konservatives retsordfører, Tom Behnke, forstår ikke kritikken og afviser, at regeringens udspil går mod FN's anbefalinger.

"Det kan godt være, at FN har en idé om, at man ikke må sænke den kriminelle lavalder, men det ændrer ikke ved, at FN har sagt okay til 14 år. At vi går imod FN's anbefalinger, er derfor en overfortolkning," siger Tom Behnke til Politiken.

Det har ifølge Politiken ikke været muligt at få en kommentar fra Brian Mikkelsen, som er på efterårsferie.

[email protected]

Kilde: