Europa taber kapløb om velstand med USA

Slettet Bruger,

21/09/2007

Europa ville have godt af nogle "amerikanske tilstande". Det vurderer den økonomiske samarbejdsorganisation OECD, der i en analyse peger på, at den europæiske velstand vokser langsommere end den amerikanske. Udviklingen er så markant, at Tyskland, Frankrig, Danmark, Schweiz Sverige Norge og andre af Europas 12 rigeste lande nu kun har en velstand, der er på 75 pct. af niveauet i USA, skriver Berlingske Tidende om analysen.

Velstand skabes gennem øget beskæftigelse og øget produktivitet - når flere er i arbejde og den enkelte producerer mere. Men på begge punkter må europæerne se sig slået af amerikanerne, der både har lavere ledighed og højere produktivitet.

Beskæftigelsen blandt 15-64-årige i Europa er relativt lav og ligger nede omkring 65 pct. Det er et godt stykke under USA's tæt ved 72 pct. og lever ikke engang op til EU's egen målsætning om en beskæftigelse på 70 pct., som er formuleret i den såkaldte Lisbon Strategy.

Velstand skyldes frihandel
Det ser heller ikke godt ud for produktiviteten. Europæiske ansatte er ikke effektive nok, og vi er ikke gode nok til at investere i ny teknik, ligesom uddannelsesniveauet er lavere end i USA, fastslår OECD.

Hvis Europa skal gøre sig forhåbninger om at indhente USA, skal vi i langt højere grad satse på frihandel og åbenhed over for udenlandske investeringer, vurderer OECD. Mindst en femtedel af Europas velstand mener OECD skyldes frihandel og globalisering, hvor produktionen flyttes derhen, hvor den kan udføres mest effektivt.

Europæiske arbejdere behøver heller ikke at frygte, at "udlændingene stjæler vores jobs", da der ikke er nogen sammenhæng mellem et lands udenrigshandel og dets ledighed, påpeger OECD. Dette har USA formået, hvor man har eksporteret flere opgaver til Asien, samtidig med, at ledigheden er faldet.

Danmark model til efterfølgelse
OECD anbefaler de europæiske lande at tage ved lære af hinanden. For eksempel har Finland et af verdens bedste uddannelsessystemer, mens Storbritannien og flere skandinaviske lande - deriblandt Danmark - har fleksible arbejdsmarkeder med lav ledighed.

Opfordringen til de europæiske politikere fra OECD er at øge mobiliteten på arbejdsmarkedet, nedbryde handelshindringer og erhvervsstøtte - også til landbruget - og gennemføre liberalisering og privatisering af infrastruktur inden for gas, el, transport, havne og tele.

[email protected]

Kilde: