Etnisk kriminalitet skyldes ikke 2.g-ere

Slettet Bruger,

27/12/2007

Berigtigelse, den 28. december, klokken 11.50: Denne artikels overskrift og vinkling er ikke dokumenteret ved hverken forskningschef Bo Ertmanns forskning eller hans udtalelser. 180Grader.dk beklager fejlen.

Unge med en anden etnisk baggrund end dansk fylder godt op i kriminalitetsstatistikken. Men på trods af fastgroede fordomme er der ikke noget, der tyder på, at det er indvandrernes efterkommere, der står for broderdelen af den grove vold. Det skriver Politiken.

I en omfattende undersøgelse af alle, der er anbragt på sikrede afdelinger for unge kriminelle, viser det sig, at 66 pct. har en anden etnisk baggrund en dansk. Men hele 70 pct af de etniske unge stammer fra flygtningefamilier.

"Vi kan se, at andengenerationsindvandrerne på institutionerne er mindre belastede end de etnisk danske og væsentligt mindre belastede end de unge med flygtningebaggrund," siger forskningschef Bo Ertmann fra Teori og Metodecenteret, der står bag undersøgelsen, til Politiken.

Dogme om indvandrervold
Tallene fra undersøgelsen, der er fra 2006, har sået tvivl i Bo Ertmanns sind om årsagen til den høje etniske kriminalitet.

"Kriminalitetsdebatten i Danmark har taget udgangspunkt i, hvad jeg betragter som et dogme: at årsagen til kriminalitetsudviklingen er, at vi har en gruppe andengenerationsindvandrere, som forældrene ikke har været i stand til at opdrage, og som rives i stykker i spændingsfeltet mellem deres oprindelige kultur og den danske."

Bo Ertmann foreslår, at flygtningebørnene er mere kriminelle, fordi de kommer fra sårbare familier, hvor krigsarrene er tatoveret ind i familiens historie. Han påpeger, at statsløse palæstinensere og unge, der stammer fra Somalia og de tidligere sovjetrussiske lande er mere kriminelle end indvandrerunge fra Pakistan og Tyrkiet. Alligevel er hans teori kun en fornemmelse, understreger han.

"Man ved ikke, hvad pengene bliver brugt til"
Dansk Folkepartis integrationsordfører Peter Skaarup vil under de kommende finanslovsforhandlinger stille krav om en bred undersøgelse af, hvordan kriminaliteten fordeler sig på forskellige etniske grupper. Et forslag, der møder opbakning fra den radikale politiker og tidligere indvandringskonsulent, Manu Sareen.

"Så kunne det jo være, at vi kunne lukke 80 procent af vores integrationsprojekter og bruge pengene, hvor der er behov for det. For tro mig. Man ved ikke, hvad pengene bliver brugt til. Så jo. Det kunne jeg så godt tænke mig," siger Manu Sareen til Politiken.

[email protected]

Kilde: