Er udstillede lig henrettede kinesiske fanger?

Kina er uden sammenligning det land i verden, som henretter flest af sine indbyggere - 6-8

Slettet Bruger,

18/04/2008

Kina er uden sammenligning det land i verden, som henretter flest af sine indbyggere - 6-8.000 sidste år ifølge Amnesty International. Nogle af de henrettede er måske på udstilling i København i disse dage, frygter kritikerne af den makabre udstilling "Bodies", som fra i dag kan ses i det Tivoli-ejede H. C. Andersen Slottet på Rådhuspladsen i København.

Udstillingen består af konserverede lig, som er ribbet for deres hud. Og disse lig kommer netop fra Kina. Men helt frivilligt, hævder arrangøren, Premier Exhibition. Problemet er blot, at det ikke kan dokumenteres, skriver Politiken.

"Alle kroppene og organerne kommer fra mennesker, som har valgt at donere deres krop til lægevidenskaben med henblik på nærmere undersøgelse og undervisning," skriver Dr. Roy Glover, udstillingens talsmand, i kataloget til Bodies, men han har ikke selv set dokumenter, som beviser påstanden.

Han er blot overbevist om, at han kan stole Dalian Medical University, som er det foretagende i det nordøstlige Kina, som har leveret ligene til Bodies.

"Vi har ekstrem tillid til vores partneres integritet," siger Dr. Glover.

Men den tillid er langt fra nok, mener blandt andre professor Thomas Söderquist, der er leder af Medicinsk Museion ved Københavns Universitet.

"Jeg ville ikke have noget imod, at min krop blev udstillet på denne måde, når jeg er død. Men både jeg og mine efterlevende skulle godkende det. Og jeg tror ærligt talt ikke, de her kinesere har godkendt det. Hvis de havde, ville arrangørerne have gjort meget mere ud af vise de tilladelser frem. Vi vil gerne se dokumentation på, at de kinesere har doneret deres kroppe," siger museumschefen til Politiken.

Kulturordførerne fra både SF, de Radikale, Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti er også skeptiske over for "Bodies". Socialdemokraten Mogens Jensen mener ligefrem, at udstillingen bør lukkes, indtil arrangørerne har præsenteret tilstrækkelig dokumentation for, at ligene er anskaffet lovligt og etisk forsvarligt.

"I andre sammenhænge, for eksempel når man udstiller dyr, kræver vi alle mulige foranstaltninger. Og når det handler om rigtige menneskekroppe, er det vigtigt, at vi med sikkerhed ved, at de døde og deres pårørende har givet tilladelse," siger Mogens Jensen.

Han opfordrer Tivoli, der har lejet H.C. Andersen Slottet ud til "Bodies", til at trække lejemålet tilbage, indtil den nødvendige dokumentation er fremskaffet.

"Det er nødvendigt, hvis Tivoli vil bevare sit renomme som en anstændig og etisk ansvarlig virksomhed," siger Mogens Jensen til Politiken.

[email protected]

Kilde: