Enorme forskelle i kommunernes byggesagsgebyrer

Slettet Bruger,

04/07/2007

1,5 millioner. Så stor er forskellen i byggesagsgebyr mellem Dragør Kommune og Frederiksberg Kommune for et byggeri på 11.000 kvadratmeter.


Når man skal have godkendt sit erhvervsbyggeri af kommunen, skal man selv betale omkostningerne for sagsbehandlere. Og det kan godt blive dyrt, hvis man bygger det "forkerte" sted, for der er stor forskel mellem de enkelte kommuner på, hvor meget det koster at opnå byggetilladelse, afslører en ny undersøgelse fra Dansk Industri. I Dragør koster det 62.000 at opnå tilladelse for en erhvervsbygning på 11.000 kvadratmeter. I Frederiksberg er prisen 1,6 millioner. I Dragør koster det gennemsnitligt ni kroner pr. kvadratmeter i byggesagsgebyr, mens prisen på Frederiksberg er oppe på 138 kroner, skriver Berlingske Business.

Omkostningsgebyr eller "skjult skat"
"Det er tankevækkende, at gebyrer, som ifølge loven kun må afspejle de udgifter, kommunen har til sagsbehandling, kan variere så meget. Tallene tyder på, at der enten er kommuner, som har skræmmende høje udgifter til sagsbehandling, eller også er der nogen, som har glemt, at der er forskel på skatter og gebyrer," siger formanden for DI Hovedstaden, Claus Spigelhauer.

Hos Dansk Byggeri har man foretaget en lignende beregning, som viser, at kommunernes byggesagsgebyrer for parcelhuse svinger et sted mellem 1.000 og 13.000 kroner for et hus på 130 kvadratmeter. Her har man også mistanke om skjulte skatter.

"Det er utilstedeligt, at der er så store forskelle, og det er jo nærliggende at tro, at det er en indirekte ekstraskat, når det kan gøres så meget billigere andre steder," siger økonomisk konsulent Maria Hyldahl fra Dansk Byggeri.

I Frederiksberg Kommune afviser man kritikken.

"Vi har besluttet, at gebyrerne primært skal betales af dem, der får behandlet deres sag, frem for af skatteyderne. Men vores gebyrer dækker stadig ikke alle vores udgifter til sagsbehandlingen," siger den tekniske direktør i Frederiksberg Kommune, Jacob Nordby.

I Dragør Kommune forklarer man, at de lave byggesagsgebyrer ikke afspejler omkostningerne ved sagbehandlingen, men er en politisk beslutning, der skal tiltrække erhvervslivet.

hsh

Kilde: