Enh.l.: Vi demonstrerer gerne sammen med stalinister

Slettet Bruger,

03/10/2007

Af Ole Birk Olesen

Blandt masser af bannere fra Enhedslisten og under en stor ballon, hvorpå der stod SF, kunne man i går på Christiansborg Slotsplads finde det kendte røde flag med det gule hammer og segl-symbol. Også andre havde taget hammer og segl med til demonstrationerne for mere offentligt betalt velfærd.

Men selvom hammer og segl især er kendt som symbol for Sovjetunionen, der igennem årtier undertrykte russere og andre folkeslag over hele Østeuropa samt slog millioner af mennesker ihjel, så har Enhedslisten ingen problemer med at demonstrere i selskab med flaget og dets bærere, fortæller partiets arbejdsmarkedsordfører til 180Grader.dk.

Jærgen Arbo-Bæhr, vi bringer i dag et billede fra demonstrationen i går, hvor man kan se Enhedslistens bannere i selskab med et rødt flag med hammer og segl, altså et sovjetkommunistisk flag. Hvordan har I det med at demonstrere sammen med folk, der hylder sovjetkommunisme?
"Uanset at vi er uenige med dem, så er der plads til mange forskellige holdninger i sådan en demonstration. Og så vil jeg dertil sige, at hammer og segl har illustreret mange andre ting end sovjetkommunisme. Det er blevet brugt af mange andre socialistiske strømninger, der har været store modstandere af Sovjetunionen, f.eks. Socialistisk Arbejderparti som jeg selv kommer fra. Vi brugte også hammer og segl før i tiden, og vi har altid været nogen af de hårdeste modstandere af den undertrykkelse, som fandt sted i Sovjetunionen."

Men for de fleste mennesker symboliserer hammer og segl vel Sovjetunionen?
"Det ved jeg ikke. Det må du spørge de fleste mennesker om. Jeg vil bare sige, at det gamle sovjetstyre var og er jeg en meget, meget, meget stor modstander af, men når vi er ude at demonstrere, så er der rigtig mange mennesker, vi kan være uenige om udenrigspolitiske spørgsmål og demokratiske spørgsmål med, men når vi snakker om at skulle demonstrere for en bedre velfærd, så skal der være åbent og plads til dem også."


Ikke sammen med nazister
Er det en åbenhed, som I udstrækker til samtlige grupper i det her samfund, som går med symboler?
"Der er nogen mennesker, som jeg ikke vil demonstrere sammen med, men det er kun på den ekstreme højrefløj - dem som er parat til at bruge vold i deres politiske virke. F.eks. nazister."

For øjeblikket er det jo mest på den ekstreme venstrefløj, at der bruges vold i det politiske virke.
"Overfor andre mennesker?"

Ja, jeg tænker på de autonome og miljøet omkring Jagtvej 69.
"Vi tager afstand fra enhver form for vold i det politiske spil - enhver form for vold."

Så du vil altså ikke demonstrere sammen med folk, der går med nazisymboler, heller ikke selvom I måtte være enige om, at der skal bruges flere penge på velfærdsydelser?
"Nej, jeg vil ikke demonstrere sammen med nazister under nogen omstændigheder."

Men du vil gerne demonstrere sammen med folk, der sagtens kunne tænkes at gå med hammer og segl, fordi de gerne vil vise deres sympati med sovjetkommunismen - vi ved jo, at der på venstrefløjen findes folk, som synes, at Stalin var en helt?
"Det er ikke noget problem for mig i dagens Danmark. Stalin har været død i mange år, og sovjetsystemet er afskaffet ..."

Hitler har også været død i flere år, og nazistyret blev afskaffet længe før sovjetkommunismen.
"Jajaja, men jeg siger bare, at det er ikke noget problem for mig, at der er nogen, som kalder sig kommunister eller stalinister, eller hvad de nu kan kalde sig. Jeg er dybt uenig med dem, men jeg er parat til at demonstrere sammen med mange, som jeg er dybt uenig med på en masse spørgsmål," siger Jørgen Arbo-Bæhr.

[email protected]

Kilde: