"En direktør kan være rigtig mange millioner kroner værd"

Slettet Bruger,

10/10/2007

Af Ole Birk Olesen

Tre professorer heriblandt Morten Bennedsen fra Copenhagen Business School har publiceret forskning, som har vakt opsigt. I den populære og delvist spøjse ende, fordi de har vist, at dødsfald i en direktørers familier har stor indvirkning på overskudet i deres virksomheder - dog ikke hvis den døde er svigermor. I den mere seriøse ende, fordi familiedødsfaldende kun er en målemetode for direktørens tilstedeværelse i og fokus på virksomheden.

"Det grundlæggende ved vores forskning er, at den viser, at direktørerne faktisk gør et utroligt værdifuldt arbejde. Det er fantastisk svært at måle, for man har godt nok virksomhedens bundlinje, men det er mere usikkert, hvem der har bidraget til den: Er det cheferne, de ansatte, helheden eller synergien? Derfor tænkte vi, lad os måle hvad der sker, når cheferne arbejder mindre, slet ikke arbejder eller på en mindre fokuseret måde, og så tog vi udgangspunkt i de ekstreme situationer, hvor der sker et dødsfald i familien," fortæller Morten Bennedsen til 180Grader.dk.

Så det var ikke jeres primære interesse at finde ud, hvordan direktører reagerer på dødsfald, men det var en måde, hvorpå I kunne måle, hvordan virksomheders bundlinje reagerer på direktører, som ikke er helt tilstedeværende?
"Ja. Det er en måde at vise, at direktørerne - når de ikke har dødsfald i familien og ikke bliver distraheret - skaber en utrolig stor værdi i virksomhederne."

Stort personligt bidrag fra direktører
Hvorfor er det interessant at vide, hvor stor en forskel direktører gør i deres virksomheder?
"Mange af os er jo interesseret i, hvad der sker i virksomhederne, og en af de mest centrale faktorer i virksomhederne er, hvad direktører bidrager med. Det er både interessant, hvis man investerer i virksomheden, men også fordi der de sidste 10 år har været en utrolig fokus på selskabsstyring og direktørers rolle i styringen. Helt parallelt hermed har vi haft en enorm diskussion om aflønning af direktører, og vores studie viser, at de er alle pengene værd. Det personlige bidrag fra direktørerne er faktisk meget stort, så på den måde kan man sige, at de også er deres meget høje lønninger værd."

Viser jeres forskning, at den diskussion nu kan aflyses?
"Jeg synes, at der er to sider i det: Vores forskning viser, at en direktør kan være rigtig mange millioner kroner værd i en gennemsnitlig dansk virksomhed, men en stor del af debatten handler jo om, hvad direktørerne faktisk bliver aflønnet for. Når vi taler om incitamentsaflønning i aktieoptioner og den slags, så er det jo ikke helt klart, at det er direktørens bidrag til den enkelte virksomhed, som han faktisk bliver aflønnet for - ofte er den høje aflønning jo bare et resultat af, hvordan det tilfældigvis er gået i lige præcis den branche."

Hvem skaber merværdien?
Kan vi så endegyldigt begrave diskussionen om, hvem der skaber "merværdien" i en virksomhed? Er det manden med skruenøglen eller er det investorerne og direktøren, der gør det?
"Der er ingen tvivl om, at direktører er væsentlige, og det har vi vist. Men der er desværre forskellige fortolkningsmuligheder af vores resultat. Den ene fortolkningsmulighed er den, at direktører skaber al værdi i virksomheden, og derfor er alle pengene værd. Men det kunne jo også - som nogen har påpeget - være en effekt af, at direktører er meget centralistiske. Lad os nu sige, at direktører slet ikke skaber værdi, men at man ansætter en tilfældig mand til at sidde på posten. Denne mand bruger så de næste fem-seks år af sin ansættelse på at centralisere alle beslutninger hos sig selv, så ingen kan træffe en beslutning, uden at den først har været inde over direktørens bord. Så vil du også få det resultat, at når han er fraværende, så er der ingen til at tage beslutningerne, og at det vil gå ud over virksomheden, men det er jo ikke et resultat af hans kompetence, men derimod af centraliseringen af beslutningsprocesserne. Desværre kan vi ikke helt adskille de to ting fra hinanden. Vi hælder primært til den første fortolkning, men p.g.a. den anden mulige fortolkning, kan vi ikke sige, at den debat er helt vundet," siger Morten Bennedsen.

[email protected]

Kilde: