Embedsmænd mørkelagde magtmisbrug på bosted

Socialborgmester Mikkel Warmings (Enh

Slettet Bruger,

06/02/2008

Socialborgmester Mikkel Warmings (Enh.) ledende embedsmænd hemmeligholdte oplysninger om det massive magtmisbrug på bostedet Tokanten over for Københavns Kommunes borgerrådgiver. Det skriver Berlingske Tidende.

Siden december sidste år har avisen afdækket, at hundredevis af magtanvendelser - heraf mange ulovlige - har fundet sted på Tokanten, et bosted for stærkt udviklingshæmmede ældre. Beboerne, der var uden sprog, blev låst inde og låst ude, fastholdt til de fik blå mærker og slæbt hen ad gulvet.

Men kommunens egen ombudsmand, Johan Busse, spurgte allerede i august 2007 Socialforvaltningen, om der var en antagelse om, at ikke alle magtanvendelser blev indberettet til kommunen, som loven kræver.

Tav om magtanvendelser
En kontorchef svarede, at enkelte steder har "været nødvendigt konkret at fokusere på bostedernes administration af magtanvendelsesområdet." I svaret stod der ikke så meget som ét ord om, at forvaltningen havde kendskab til de mindst 143 tilfælde, hvor Tokanten undlod at indberette magtanvendelser. Forvaltningen vidste desuden, at 100 af disse magtanvendelser var ulovlige.

Det anser borgerrådgiveren som "meget kritisabelt" og i strid med forvaltningens oplysningspligt.

"På samme måde som Socialforvaltningen sidder med en oplevelse af ikke at have fået alle oplysninger fra Tokantens forstander, sidder jeg med en mærkelig fornemmelse af ikke at have fået alle oplysninger fra forvaltningen. Jeg kan ikke vide, om det er en bevidst undladelse, eller man ikke har tænkt sig om. Men hvis jeg ikke får alle oplysninger, kan jeg ikke opfylde min rolle for borgerrepræsentationen. Det er helt afgørende for mit arbejde, at jeg får fyldestgørende og dækkende svar fra forvaltningen," siger Johan Busse til Berlingske Tidende.

"Vi ville ikke skjule noget"
Socialdirektør Antte Laigaard afviser, at hendes embedsmænd bevidst har forsøgt at føre Borgerrådgiveren bag lyset.

"Vi svarer, som vi gør, fordi vi mener, at forholdet omkring de manglende indberetninger fra Tokanten er bragt i orden i oktober. Generelt mener vi også, at det er dækkende at skrive, at vi får de indberetninger, vi skal, men det kan godt irritere mig, at vi ikke specifikt nævner problemerne på Tokanten. For vi har ingen intentioner om at skjule noget - tværtimod ser vi Borgerrådgiveren som et aktiv, der kan være med til at hæve kvaliteten af vores arbejde," siger Anette Laigaard til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: