Elkunder betaler dobbelt CO2-afgift

Danske elkunder har allerede betalt for CO2-udledningen, når strømmen når frem til kontakten

Slettet Bruger,

09/01/2008

Danske elkunder har allerede betalt for CO2-udledningen, når strømmen når frem til kontakten. Alligevel bliver de pålagt en ekstra CO2-afgift, der sikrer staten 2,6 mia. kr. yderligere i kassen. Det skriver Jyllands-Posten.

Årsagen er, at elværkerne er nødt til at købe CO2-kvoter for at producere strøm, hvilket er med til at hæve prisen. Men derudover skal både private og virksomheder betale 9,0 øre i CO2-afgift for hver kilowatt-time brugt.

"Virksomheder og elkunder betaler for CO2-kvoterne på kraftværkerne. Når vi bruger strømmen, er der allerede betalt for CO2-udledningen. Derfor er det urimeligt, at man så oveni pålægger virksomheder og forbrugere en særlig CO2-afgift," siger Richard B. Larsen, underdirektør i Dansk Industri til Jyllands-Posten.

Forbrugere: Ekstra-afgift forkert
Som optakt til forhandlingerne om en ny klimapolitik i 2050 har VK-regeringen lagt op til mere fokuserede energiafgifter. I den forbindelse fremlagde en arbejdsgruppe under Skatteministeriet i marts en rapport, der slår fast, at danske elkunder og virksomheder betaler dobbelt CO2-afgift på strøm. For erhvervslivet kostede dobbeltbeskatningen sidste år 1,4 mia. kr., mens privatkunder lægger ekstra 1,2 mia. kr. i statskassen.

De tal vækker langt fra jubel i foreningen Sammensluttede Danske Energiforbrugere (SDE).

"Strøm er ikke en råvare. Udledningen af CO2 opstår ikke ved brugen, men ved produktionen af strøm. Derfor er det forkert at opkræve CO2-afgifter direkte hos forbrugerne," siger Mogen Bülow, formand for SDE.

Betaler to gange
Også Dansk Folkeparti undrer sig over den skattemæssige dobbeltkonfekt.

"Det virker besynderligt, at forbrugere og erhvervslivet betaler to gange. Vi har derfor rejst sagen over for regeringen," siger energiordfører Morten Messerschmidt (DF) til Jyllands-Posten.

CO2-afgiften er tidligere blevet kritiseret, fordi den også opkræves ved forbrug af strøm produceret af vindmøller.

[email protected]

Kilde: