Eksperter: Legalisér snus

Slettet Bruger,

14/05/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

Salg af snus er forbudt i hele EU undtagen i Sverige. I Danmark er snus i løsvægt tilladt, mens portionssnus i poser er forbudt. Men nu viser en ny undersøgelse, der offentliggøres i det ansete lægetidsskrift The Lancet, ifølge dr.dk, at cigaretrygere har mindst ti gange større risiko for at få lungekræft end brugere af snus.

Men det er ikke helt korrekt, siger den østrigske professor Dr. Michael Kunze fra Institut for socialmedicin ved Wiens Universitet, som 180Grader.dk har talt med. Ifølge ham er der ikke belæg i artiklerne i The Lancet for at sige, at snus overhovedet har nogen forbindelse til lungekræft:

"Der ikke er nogen forbindelse mellem brugen af snus og forekomsten mundhule- og lungekræft."

Men er der ingen skadelige effekter ved brugen af snus?

"Snus er ikke fuldstændig uskadeligt, men vi skal huske, at det er cigaretter, vi skal sammenligne med snus. Jeg anbefaler selvfølgelig ikke, at alle mennesker skal begynde at bruge snus, men mennesker, der ikke kan holde op med at ryge cigaretter, bør i stedet begynde at bruge snus. Jeg er selvfølgelig ikke tilhænger af, at personer, der aldrig har benyttet nikotin-produkter, skal begynde at bruge snus."

Men sundhedseksperter i EU, og her i Danmark, siger, at man ikke skal udskifte cigaretter med snus, men at man skal hjælpe folk med helt at kvitte tobakken helt.

"Det er den bedste løsning, men, og her kommer men'et: vi ser så mange mennesker, der overhovedet ikke kan holde op med at ryge, og for de personer anbefaler vi snus som nikotinkilde i stedet for cigaretter. Det er 1.000 gange mindre skadeligt end rygning, og det fuldstændig åndssvagt at EU forbyder brugen af snus i alle andre lande end i Sverige, samtidig med at cigaretter er tilladte. Fuldstændig åndssvagt og dumt."

Kilde: