Eksperter: Danmark vil høste store fordele af klimaforandringer

De danske politikere kæmper ihærdigt for at begrænse den globale opvarmning, men rent faktisk ville Danmark kunne opnå betydelige fordele ved et va...

Slettet Bruger,

30/07/2009

De danske politikere kæmper ihærdigt for at begrænse den globale opvarmning, men rent faktisk ville Danmark kunne opnå betydelige fordele ved et varmere klima. Det viser en undersøgelse som verdens største genforsikringsselskab, Munich Re Group, har lavet for Berlingske Business.

"Danmark er heldig - I står til at høste meget store fordele af klimaforandringerne, mens I kun må finde jer i mindre ulemper. Ganske vist vil I opleve flere vinterstorme som stormen i 1999, og I vil opleve kraftigere og hyppigere skybrud. Men det vil så rigeligt blive opvejet af varmere sommer, et lunere og længere forår og efterår og mere milde og korte vintre," siger professor Peter Höppe, direktør for Munich Res klimafdeling, til Berlingske Business, som sammenligner Danmarks kommende klima med det nordlige Frankrig.

Henrik Halkier, institutleder på turismeforskningsenheden ved Aalborg Universitet, vil et mildere klima være godt for turismebranchen. København vil blive mere attraktiv som storbyferie og Danmarks mange strande vil i højere grad tiltrække sommerturister, hvis der er garanti for sol og varme. Samtidig vil Danmark blive relativt mere attraktiv end Middelhavsområdet, hvis den region oplever tilsvarende temperaturstigninger.

"Potentielt kan de positive effekter af klimaforandringerne for Danmark endda blive forstærket, hvis man samtidig oplever negative indvirkninger i Middelhavsområdet. Den barske sandhed er jo, at flere vil søge mod Danmark og det nordlige Europa, hvis varmen i Middelhavet bliver så kraftig, at det nærmest bliver uudholdeligt at holde ferie der," mener Henrik Halkier.

Turismebranchen er dog ikke det eneste som vil høste fordele af klimaforandringerne. Landbrugsbranchen vil også have stor gavn af et varmere klima.

"Danmark er i lidt af et smørhul, når vi taler klimaforandringer. Vi har en meget stor landbrugsproduktion, og derfor får vi maksimal effekt af det lunere vejr. Selvfølgelig kan vi opleve visse bivirkninger i form af blandt andet flere skadedyr og risiko ved øget udvaskning af kvælstoffer som følge af mere nedbør. Men hvis vi tilpasser os de udfordringer, kan gevinsten blive meget stor i kraft af et større totalt udbytte," siger Jørgen E. Olesen, professor i jordbrugsproduktion ved Aarhus Universitet, til Berlingske Business.

[email protected]

Kilde: