Ekspert tror ikke, at Asmaa kan dømmes

Slettet Bruger,

25/07/2007

Det er en diffus regel, men det er tvivlsomt, om Asmaa Abdol-Hamid bliver dømt. Det vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet, Vagn Greve, efter at den konservative Rasmus Jarlov har meldt Enhedslistens folketingskandidat til politiet for landsforræderi.

"Den bestemmelse, som der henvises til, tror jeg aldrig er blevet anvendt i dansk ret, og hvor grænserne går er først til at sige, når det er fastlagt i en retspraksis. Men umiddelbart - og med de forbehold, der skal tages - kan jeg ikke se, at det, hun har sagt, er omfattet af den bestemmelse," siger Vagn Greve til bt.dk.

I et interview med Socialistisk Arbejderavis tidligere på ugen opfordrede Asmaa Abdol-Hamid til at man støttede "irakernes kamp mod besætterne", deriblandt de danske soldater i Irak. Og det har fået Rasmus Jarlov til at politianmelde hende for landsforræderi ifølge straffelovens § 100, stk. 1, der lyder: "Den, som ved offentlige udtalelser tilskynder til, eller som fremkalder øjensynlig fare for fjendtlige forholdsregler mod den danske stat, straffes med fængsel indtil 6 år."

Asmaa: Jeg er ikke landsforræder
Men Hamid behøver ikke frygte en dom for landsforræderi, vurderer Vagn Greve:

"Fordi man støtter de irakiske oprørere, betyder det ikke, at man skaber fjendtlige forholdsregler over for den danske stat. Det er to helt forskellige ting."

Selv tager Hamid sagen med sindsro, skriver hun i en pressemeddelelse:

"Jeg har ikke opfordret eller tilskyndet til at slå danske - eller nogen som helst andre - soldater ihjel, eller på nogen måde støttet terror. Jeg har blot fremhævet den irakiske befolknings principielle ret til at gøre modstand mod besættelsesmagten. Og takket være regeringen og Dansk Folkeparti, så er danske soldater jo desværre en del af denne besættelsesmagt. Når man går i krig og besætter et land, så må man forvente, at de besatte skyder igen. Derfor ønsker jeg også de danske soldater hjem hurtigst muligt."

[email protected]

Kilde: