Ekspert om blokader: Det svarer til at give efter for kidnappere

Slettet Bruger,

22/09/2007

Blokadevagter forhindrede i går forældre og ansatte i at komme ind på daginstitutioner i København. Men de ulovlige blokader blev ikke opløst af politiet; tværtimod vankede der en stor sæk penge til børneområdet, med venlig hilsen overborgmester Ritt Bjerregaard (S).

For de københavnske politikere var der ingen tvivl om, at blokaderne påvirkede budgetforliget, der blev vedtaget med støtte fra SF og de Radikale.

"Uden jer var det aldrig lykkedes SF at holde forhandlingerne i gang så længe og hente et så stærkt resultat hjem til børne- og ungdomsområdet," lød rosen til de højtråbende forældre fra SF's budgetordfører, Camilla Burgwald, ifølge Jyllands-Posten.

"Som at give efter for kidnappere"
Men det er et demokratisk problem, når politikerne bøjer sig for de grupper, der råber højest, mener professor i statskundskab på Syddansk Universitet, Poul Erik Mouritzen.

"Det svarer til at give efter for kidnappere i Afghanistan. Forældrene har hermed tilkæmpet sig retten til et bestemt serviceniveau for deres børn på bekostning af andre borgere. Psykisk syge og ældre har jo ikke de samme ressourcer til at involvere sig i politik," siger han.

Børnepasningen i København er blandt de dyreste i landet, og Poul Erik Mouritzen frygter, at blokadernes succes vil gøre det svært at gennemføre besparelser på børneområdet.

Skæve prioriteringer
"Vi har jo netop repræsentativt demokrati, fordi det ikke er dem, der råber højest, der skal bestemme, og derfor giver det skæve prioriteringer, hvis politikere på denne måde giver efter for protester."

Kasper Møller Hansen, lektor i statskundskab på Københavns Universitet, vurderer, at der vil komme flere demonstrationer og blokader, når borgerne forsøger at få deres vilje igennem hos politikerne. Han ser dog protesterne som udtryk for et sundt, lokalt demokrati.

"Jeg tror, at politikerne ville have sagt fra, hvis de ikke kunne forstå borgernes protester. Ellers har de selv forsømt at formidle deres politik godt nok," siger han.

Flere blokader i vente
Blokaderne er nu opløste, og forældre kan igen aflevere deres børn i de kommunale institutioner. Fra SF's børne- og ungdomsborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard, lyder beskeden til demonstranterne: Farvel, men kom snart igen.

"Forældre bør gå hjem nu. Og vente med flere blokader til Folketinget træder sammen i oktober."

[email protected]

Kilde: