Ekspert: Fængsel forhindrer ikke flugtbilister

Det kan godt være, at justitsministeren truer med fængselsstraf til flugtbilister

Slettet Bruger,

23/01/2008

Det kan godt være, at justitsministeren truer med fængselsstraf til flugtbilister. Men mange bilister tænker slet ikke over straffen, når de træder speederen i bund for at komme væk fra gerningstedet. Det siger leder af Dansk Krisekorps, psykolog Morten Holler, til RadioNyhederne.

"Man regner jo ikke med, at den slags ting sker, når man kører hjemmefra. Og selve chokket gør, at man mister overblikket over situationen, så den viden man kunne have, om at straffen var højere, den er ikke tilgængelig, når chokket indtræder," siger han til RadioNyhederne.

Tidligere i dag varslede justitsminister Lene Espersen (K) fængelsstraf til bilister, der kører væk fra ulykkestedet. Hun erkender, at det ikke nødvendigvis vil føre til færre flugtbilister, men at det er "et signal til den almindelige retsfølelse".

Kyniske bilister
Morten Holler mener ikke, at højere straffe vil have nogen effekt. Selv hvis chaufføren ikke går i panik, er det ikke sikkert, at vedkommende tænker over konsekvenserne.

"Der er også dem, som bliver en lille smule mere beregnende og kyniske. Som i situationen måske ikke ligefrem går i chok, men prøver at beregne sig ud af, hvordan de kan slippe godt fra det. Da de i forvejen tænker sådan, tror jeg heller ikke, de tænker over straffen," siger Morten Holler til RadioNyhederne.

Ifølge en rapport fra Rigspolitiet, forklarede 15 pct. af de flugtbilister, som blev forhørt, at de flygtede på grund af panik eller chok. 32 pct. forklarede, at de var flygtet på grund af anden kriminalitet. Tallene er dog usikre, da 52 pct. ikke har oplyst, hvorfor de flygtede.

[email protected]

Kilde: