Efterlønnen standser opsving

Slettet Bruger,

10/07/2007

For lukrativ en efterlønsordning lokker for mange ældre fra de forkerte grupper væk fra arbejdsmarkedet. Det mener arbejdsgiverorganisationen HTS ifølge Jyllands.Posten i dag. Alene i årets første kvartal er mere end 6.000 gået på efterløn, så det samlede antal nu er 143.000.

"Hvis blot en tredjedel af de 143.000 efterlønsmodtagere var i arbejde på fuld tid, ville den samlede værditilvækst i samfundet udgøre 26,5 mia. kr. Det svarer til, hvad de offentlige kasser får ind fra mellem- og topskatten," udtaler Lars Storr-Hansen, afdelingschef i HTS.

Stigningen i antallet af efterlønsmodtagere kommer samtidig med, at virksomhederne sukker efter arbejdskraft.

"Alene vores medlemsvirksomheder mangler i øjeblikket 12.000 ansatte, og mange må af den grund skære ned for blusset. Vi må konkludere at efterlønsordningen fortsat er for attraktiv, fordi den lokker mange kvalificerede væk fra arbejdsmarkedet og ud på golfbanerne," mener Lars Storr-Hansen.

Paradoksalt nok kan man forvente flere efterlønsmodtagere i takt med at opsvinget ebber ud, selv om manglen på arbejdskraft ifølge HTS netop er årsag til den økonomiske afmatning. Og netop der hvor manglen på arbejdskraft er størst, blandt de ufaglærte, er den økonomiske tilskyndelse til at gå på efterløn også højest.

[email protected]

Kilde: