Efterlønnen hiver folk ud af beskæftigelse

Slettet Bruger,

20/11/2007

Danske virksomheder vil gerne have lov til at beholde deres medarbejder, men må ofte se dem sige farvel til arbejdsmarkedet til fordel for efterløn, viser en ny undersøgelse fra arbejdsgiverorganisationen HTS. Det skriver Børsen. 52 procent af virksomhederne har oplevet at måtte sige farvel til medarbejdere, som de gerne ville have bevaret i virksomheden.

"Det her afliver myten om, at folk går på efterløn fordi der ikke er job til dem mere i virksomheden. Tværtimod. Folk vælger frivilligt at trække sig tidligt tilbage," siger Lars Storr-Hansen til Børsen.

Flere forbund under LO har ellers i løbet af sommeren været i pressen med historier om at deres medlemmer ofte står med valget mellem fyreseddel eller efterløn. Men i undersøgelsen er det kun en procent af virksomhederne, der svarer at medarbejdere er gået på efterløn på grund af manglende beskæftigelsesmuligheder. Syv ud af ti ansatte i HTS' undersøgelse svarer, at de overvejer at gå på efterløn. To forhold skal til, hvis det skal forhindres.

Dels skal der være en større økonomisk bonus ved at blive på arbejdsmarkedet, hvilket er tilgodeset med regeringens seniorskatterabat på 100.000 kroner til de 64-årige. Og dels peger mange på, at de gerne vil have mulighed for at arbejde på nedsat tid. Men HTS mener stadig, at den bedste løsning er et storstilet opgør med efterlønsordningen.

"Det er svært for virksomhederne at konkurrerere med den lukrative efterlønsordning. Hvis vi virkelig skal problemet til livs med, at staten betaler raske og rørige mennesker for at gå tidligt på pension, så bør tilgangen til efterlønsordningen stoppes - jo hurtigere, jo bedre," siger Lars Storr-Hansen til Børsen.

[email protected]

Kilde: