EU-regler skyld i dyre forskerrejser

Slettet Bruger,

20/07/2007

En forsker kan ikke bare sidde i laboratoriet og kigge i sit mikroskop dagen lang. Han skal også deltage i konferencer og præsentere sin forskning en gang imellem. Men EU-regler kan gøre flybilletten mere end tusind kroner dyrere, skriver Politiken.

Aarhus Universitet har indgået en aftale med Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), der betyder, at alle rejser - såvel som møbler, bøger og computere - i fremtiden skal købes gennem SKI. Ellers vanker der bøder i millionklassen til universitetet for at overtræde EU's udbudsregler.

Det betyder, at SKI har monopol på at sælge udstyr til universitetet, også selvom man kunne have fundet det billigere andre steder.

Tusind kroner dyrere
Det opdagede læge og ph.d.-studerende Christian S. Høyer, da han skulle til Norge. Universitetets rejsebureau fandt en flyrejse til 4.172 kroner og fortalte ham, at han og universitetet sparede 2.365 kroner i forhold til, hvad billetten ellers ville have kostet.

Det så ud til at være en fin besparelse - indtil Christian S. Høyer besluttede sig for at tjekke rejsen på nettet. Her fandt han den samme rejse, med samme fly og samme betingelser, til 3.098 kroner.

"Jeg synes, det er et problem, fordi forskningsmidlerne er beskedne, og jeg risikerer at måtte vælge konferencer fra. Det kan ikke være rimeligt, at unødigt mange af mine forskningspenge går til et rejsebureau, der har fået et fireårigt monopol," siger han.

Det samlede udbytte
Regnskabschefen for Aarhus Universitet, Torben Jensen, vil ikke kommentere det konkrete tilfælde. Men han mener, at man skal se på det totale udbytte ved at samle alle indkøb hos SKI.

"Udregningen er ikke helt så enkelt. Man må se på, hvad universitetet samlet får ud af aftalerne, og her er vi overbevist om, at det er en god forretning." Han siger videre, at forskere skal lade være med at bruge deres tid på at lege rejsebureau.

Det er dog ikke alle destinationer, der har været i udbud, fortæller Torben Jensen. Så der er en mulighed for, at forskerne får lov til at bruge et lavprisselskab, hvis destinationen er tilpas obskur.

Loven skal overholdes
"Men selv hvis det ikke var billigere, var vi alligevel tvunget til at sende vores store opgaver i udbud og lave centrale regler, for loven skal selvfølgelig overholdes," siger han. Og det er ekspert i EU-udbud og kontorchef i Håndværksrådet, Peter Vesterdorf, enig i.

"På den ene side er vi jo glade for udbud, fordi det forhindrer, at rektor deler universitetets opgaver ligeligt mellem familien og golfkammeraterne. Som udgangspunkt er universiteterne pisket til at følge reglerne for udbud, hvor tåbelige de end måtte synes at være."

[email protected]

Kilde: