EU-politikere skjuler millionbudget

Slettet Bruger,

21/07/2007

Det kommer ikke danskerne ved, hvad EU-parlamentarikerne bruger de 29.362 kr. til, som de hver måned får på skatteborgernes regning. Det var svaret fra syv af de fjorten politikere, der repræsenterer Danmark i Europaparlamentet, skriver Politiken.

Beløbet, der populært kaldes "blyantspenge", er skattefrit og skal bruges til at dække parlamentarikernes kontorudgifter i hjemlandet. Men ingen, hverken EU eller medlemslandene, fører kontrol med, hvad pengene reelt bliver brugt til. Og de i alt 785 parlamentarikere skal ikke fremlægge regnskab for deres forbrug.

Medlemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, og alle de fem danske socialdemokrater - Poul Nyrup Rasmussen, Britta Thomsen, Ole Christensen, Christel Schaldemose og Dan Jørgensen - nægter at fremlægge deres regnskab, da de bliver spurgt om det. Udgifterne, der, siden de i 2004 blev valgt ind i parlamentet, er løbet op i over en million kroner pr. medlem, er en privatsag, lyder det.

"Vi ønsker ikke at fremlægge vores regnskaber i dagspressen, men er selvsagt klar til en revision, hvis parlamentets administration ønsker det," siger Dan Jørgensen.

"Vi har styr på udgifterne"
Selvom socialdemokraterne taler om større åbenhed i EU, stemte de alle tidligere på året imod et forslag om større åbenhed med midlerne.

Det kan Dan Jørgensen ikke forstå. Enten må det skyldes en fejl, eller også stemte parlamentarikerne for en anden og bedre formulering.

"Selvfølgelig har vi styr på vores udgifter. Og selvfølgelig er der ikke noget overskud, der går til noget privat," siger han.

Også Niels Busk (V) og Mogens Camre (DF) har nægtet at fremlægge deres udgifter. Derimod har Anders Samuelsen (Ny Alliance), Jens-Peter Bonde (JuniBevægelsen), Magrethe Auken (SF), Søren Søndergaard (Folkebevægelsen mod EU) og Anne E. Jensen (V) alle tilbudt at fremlægge deres udgifter. Venstres Karin Riis-Jørgensen og Ny Alliances Gitte Seeberg svarede aldrig på Politikens henvendelser.

[email protected]

Kilde: