EU-ekspert: Glem alt om folkeafstemning

Slettet Bruger,

14/11/2007

Enten vil de ikke, eller også kan de ikke. Der er ikke udsigt til en folkeafstemning om EU-traktaten, uanset hvor i folketingssalen man vender sig. Det siger lektor i international politik med speciale i EU, Marlene Wind, til Avisen.dk.

"Ny Alliance er ikke i en position, hvor de kan stille krav om en folkeafstemning. Så længe der er borgfred mellem de store partier på Christiansborg om, at de ikke ønsker en afstemning, tror jeg ikke, det kommer til at ske," siger Marlene Wind fra Københavns Universitet til Avisen.dk. Hun vurderer, at Ny Alliance skulle have fået så mange som 15 eller 20 mandater for at kunne stille ultimative krav om en folkeafstemning til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Socialdemokraterne har tidligere holdt muligheden åben for at lægge stemmer til et krav om folkeafstemning, men med folketingsvalget overstået er der ikke længere nogle stemmer at høste på at presse Fogh til en folkeafstemning.

Nul debat
Marlene Wind synes det er ærgerligt, at EU-debatten har været fuldstændig fraværende i valgkampen.

"Partierne, der har sagt, at de er imod folkeafstemninger, har argumenteret med, at de vil integrere EU-debatten i det politiske arbejde og tage debatterne op til folketingsvalgene. Det er ikke sket. Hvis man bare henlægger det og fortsætter uden øvrig debat om traktaten, er det utroligt skuffende og i hvert fald ikke EU-oplysende," siger hun til Avisen.dk.

Kilde: