Drivhusgasser skal laves til klipper

Slettet Bruger,

07/07/2007

Endnu en gang kommer teknologien mennesket til hjælp. Forskere i Island, Frankrig og Danmark arbejder på at uskadeliggøre drivhusgassen CO2 ved at omdanne den til klipper, skriver Berlingske Tidende.

Metoden er simpel på papiret, men sværere at udføre. Man blander CO2 med vand, hvilket bliver til danskvand. Dette hælder man så udover varmt vulkansk sand. Det syder og bobler, og når reaktionen er overstået, er CO2 gået i forbindelse med sandet og er blevet bundet i ler og kalk.

"Metoden er en bedre måde at lagre CO2 på end nogle af de andre idéer, der for eksempel går ud på at pumpe CO2 ned i gamle oliefelter, hvorfra det kan boble op i atmosfæren igen," siger professor i geokemi Susan Stipp, Nano-Science Centret på Københavns Universitet.

Varme kilder skal drive processen
En lignende proces foregår i naturen, og Susan Stipp håber at kunne aflure naturen dens hemmeligheder.

"Noget tyder på, at vi kan speede omdannelsesprocessen i vejret ved at tilsætte noget organisk stof til mineralvandet," siger hun.

I øjeblikket er processen meget energikrævende, hvilket gør den dyr og ikke særlig miljøvenlig. For hvad nytter det at binde CO2 i klipper, hvis man er nødt til at futte lige så meget af for at lave energien? Forskerne håber derfor at kunne drive processen ved hjælp af vedvarende energi, som det, der findes i de varme kilder på Island. Den islandske geokemiker Siggi Gislason regner med, at forskerne om få år vil kunne flytte forsøget til den islandske undergrund, hvor man regner med at kunne behandle 30.000 ton CO2 om året.

Greenpeace: "Vi er ikke tilhængere"
På trods af dette er man skeptisk i miljøorganisationen Greenpeace, hvor man ikke bryder sig om forsøg på at binde CO2.

"Nu skal man jo ikke afvise alle teknologier på forhånd. Og nogle af dem kan sikkert bruges i en overgangsfase," siger Jan Søndergaard, politisk rådgiver i Greenpeace, og fortsætter:

"Men vi er principielt ikke tilhængere af, at man skal lagre CO2 i undergrunden eller fiksere det på anden måde. Den tid og de penge, der lægges i de teknologier går fra det primære fokus, der efter vores opfattelse handler om at skifte til vedvarende energikilder og effektivisere energiforbruget."

mkr

Kilde: