Dovenskaben har fået nye navne - men vi har den næsten alle

Udsættelse, overspringshandling eller undvigemanøvre

Slettet Bruger,

14/04/2009

Udsættelse, overspringshandling eller undvigemanøvre. Kært barn har mange navne, når danskerne leder efter undskyldninger for at udsætte de mindre interessante gøremål i hverdagen.

Det er særligt internettet, sofaen og mobiltelefonen, der stjæler vores tid, når der burde skrives opgaver og løftes arbejdsbyrder, vurderer eksperter ifølge metroXpress.

Lektor Piers Steel fra University of Calgary har forsket i fænomenet og vurderer, at 95 procent af en befolkning lider af såkaldt udsættelse og tendens til overspringshandlinger. Det bakkes op af Michael Rasmussen, der er direktør i Udviklingshuset, som tilbyder forskellige former for terapi og afvænningskurser.

Han mener desuden, at mennesket som udgangspunkt er dovent. Derfor er det ikke så underligt, at fjernsynet og computeren trækker mere, når den står på sure pligter.

"Det giver en umiddelbar lykkefølelse," siger han til metroXpress og vurderer, at glæden er kortvarig: "Man slipper jo ikke for at lave de kedelige pligter og opgaver af den grund."

Det er ofte i pressede situationer, at man tyer til overspringshandlinger. Det forklarer professor i social- og personlighedspsykologi ved Århus Universitet Henrik Høgh-Olesen.

"I stedet for at lave den ubehagelige og vanskelige opgave kaster man sig over andre gøremål som at købe ind, gøre rent og vaske tøj," siger han og fortsætter:

"Det er ting, som normalt også er irriterende at lave, men det mildner den dårlige samvittighed en smule, at man bare får lavet et eller andet," siger Henrik Høgh-Olesen, der mener, at det er rent og skær selvbedrag:

"Det er som at putte sukker på den sure tablet."

Michael Rasmussen forklarer, at det kun er en lille procentdel af befolkningen, der ikke udskyder tingene til sidste øjeblik.

"De mennesker, der er gode til at planlægge, og som er bevidste om, hvordan de bruger deres tid, er vinderne," siger han.

Han mener samtidig, at det er blevet nemmere at henfalde til overspringshandlinger, fordi der med internettet er kommet en langt bredere palet af ting, man kan give sig til. Men der er hjælp at hente, hvis man gerne vil slippe af med den irriterende tidsrøver, lover han.

"Man kan lave en livsplan og blive mere bevidst om, hvordan man bruger sin tid," siger Michael Rasmussen til metroXpress.

[email protected]

Kilde: