Det er nemt at sikre København mod højere vandstand

Forestil dig de fremtidsbilleder, som fra tid til anden har været vist i medierne af et København, der er blevet betydeligt mindre, fordi en højere...

Slettet Bruger,

08/10/2008

Forestil dig de fremtidsbilleder, som fra tid til anden har været vist i medierne af et København, der er blevet betydeligt mindre, fordi en højere vandstand forårsaget af klimaforandringer har spist af landets hovedstad. Og glem det så igen. Det kommer nemlig ikke til at ske, for selvom vandstanden skulle stige, så er det ifølge OECD meget nemt at imødegå det med udvidede kajanlæg, diger og sluser, skriver Berlingske Tidende.

OECD ser i en ny rapport nærmere på Storkøbenhavns muligheder for at tilpasse sig en fremtid, hvor den gennemsnitlige vandstand i havet pga. global opvarmning vil stige med 25-50 centimeter i løbet af 100 år, og hvor der også vil være midlertidige vandsstandsstigninger på 1,5 meter eller mere. Og rapporten konkluderer, at ekstreme vandstande i fremtiden ikke vil overskride to meter for Københavns vedkommende, og "derfor er det meget nemt at sikre city".

Ifølge rapporten vil det skønsmæssigt koste "nogle få hundrede millioner euro at konstruere et system til at sikre city mod oversvømmelse i en højde mindre end to eller tre meter".

Når det handler om at imødegå et forandret klimas indvirkning på vandstandene, så er det med det, som det er med vejret i det hele taget: Der findes ikke dårligt vejr og heller ikke dårlige vandstande. Der findes kun dårlig påklædning - og dårlig kystsikring.

"Vi skal selvfølgelig bygge diger og højere havnekajer. Men vi skal også tænke kommende vandstandsstigninger ind, når vi bygger nye bygninger og veje på udsatte steder. Et godt eksempel er det nye skuespilhus, der er sikret mod vandstandsstigninger på over to meter," lyder klimaminister Connie Hedegaards kommentar til OECD-rapporten ifølge Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: