Derfor er der altid en svensker i danske film

Slettet Bruger,

10/09/2007

Hvis du har undret dig over, hvorfor der er så mange interskandinaviske ægteskaber og romancer i danske film, eller hvorfor Pernille August altid er på rollelisten, så er svaret ganske simpelt. Fylder man svenskere ind i filmen, kan man samtidig fylde filmens budgetkasse med rare svenske støttekroner til at supplere de danske. Så det gør man i så stor stil, at tendensen nu møder kritik.

"Hvis ikke de forskellige nationaliteter er begrundet i historien, bliver det ofte noget forfærdeligt juks. Det ser man for eksempel i de såkaldte europudding-film, hvor der er penge fra et hav af europæiske lande og en antal skuespillere fra lige så mange lande," udtaler filmbladet Ekko's redaktør Claus Christensen til Berlingske Tidende.

Stina Ekblad er Kaj Holgers hustru, Karen, i "Krøniken", den entreprenante ægtemand i "Efter brylluppet" spilles af Rolf Lassgård og den kvindelige hovedrolle i såvel "Jeg er Dina" som "Reconstruction" spilles af Maria Bonnevie. Eksempler på skuespillere, der kan putte svensk støtte fra Svenska Filminstitut i danske film, ligesom de kan øge muligheden for, at filmen opnår støtte fra den fællesnordiske Film og TV Fond og fra EUs filmfond.

Ringere, ikke bedre film
"Gode film bliver ofte skabt ved, at de bliver lavet af nogle mennesker, der har arbejdet sammen før, taler det samme sprog, og som ofte har gået på samme filmskole. Og fordi filmproduktion er en forholdsvis kort proces, er der sjældent tid til at lære at 'tale sammen'. Som en hovedregel vil jeg sige, at alt, hvad der er tilføjet et manuskript af økonomiske grunde snarere end rent kunstneriske, gør en film ringere - ikke bedre," mener Claus Christensen.

Charlotte Denward er ansvarlig for støtte til danske film hos Svenska Filminstitut. Hun forklarer, at samarbejdet styrker såvel kreativiteten som økonomien i nordiske film, omend hun godt kan forstå, hvis man undrer sig over alle de svenskere, der optræder på ens skærm.

"Det kan selvfølgelig blive mærkværdigt. Men mange gange fungerer det også rigtigt og naturligt," siger hun.

Det Danske Filminstitut yder også støtte til svenske film. Områdedirektør Klaus Ladegaard oplyser dog til Berlingske Tidende, at det ikke er afgørende, om der er danske skuespillere på rollelisten.

[email protected]

Kilde: