Der er så voldeligt derude på landet ...

Slettet Bruger,

17/12/2007

Volden blandt unge i provinsen er stigende. Når antallet af unge involveret i voldssager gøres op i forhold til antallet af unge i kommunerne, er det med små byer som Farsø, Bredebro og Faaborg i toppen. Storbyerne kommer derimod ind langt nede på listen, med København som nummer 81 og Århus som nummer 125 ud af de 272 kommuner, der fandtes i 2006, hvor tallene er fra. Det viser en særkørsel, Politiken har foretaget i samarbejde med Danmarks Statistik.

Hos listens topscorer, Farsø, er der således hele 29 tilfælde af afgørelser for ungdomsvold for hver 1.000 unge i kommunen, mens København kan nøjes med 7,9 og Århus med 4,9.

"Man har jo før hørt om slagsmål ved gadekæret, men det her viser en mere udbredt tendens," siger lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen, til Politiken.

Narkomaner på bænken
Han peger på, at volden ikke er det første storbyfænomen, som har fundet vej til provinsen.

"Det er for eksempel sket med narkotika, hvor det for 10-15 år siden var meget sjældent at se nogen sidde og fixe på en bænk i Faaborg eller handle hash i Vestjylland. I dag er stofmisbrug meget udbredt i provinsen, og det kan have været en katalysator for andre typer kriminalitet," siger sociologen.

Volden kan også skyldes de høje boligpriser i storbyerne, der har gjort provinsen mere tiltrækkende for danskere på overførselsindkomst og andre socialt svage borgere.

"Det er blevet så dyrt at bo i de store byer, at det efterhånden ikke længere er der, du finder de ressourcesvage personer. Det er i omegnskommunerne," siger Britta Kyvsgaard, kriminolog og leder af Justitsministeriets Forskningsenhed til Politiken.

[email protected]

Kilde: