Den globale opvarmning holder pause i mindst 10 år mere

De kommende 10 år bliver det koldere i vores del af verden

Slettet Bruger,

19/05/2008

De kommende 10 år bliver det koldere i vores del af verden. Naturens egne kræfter ser ud til at overtrumfe den globale opvarmning og i en årrække sætte den ud af kraft. Sådan lyder konklusionen fra en australsk og fire tyske klimaforskere i en artikel i det ansete tidsskrift Nature. Det skriver Jyllands-Posten.

"Overfladetemperaturen i Nordatlanten samt lufttemperaturen over Europa og Nordamerika vil afkøles en smule, mens overfladetemperaturen over det tropiske Stillehav vil forblive stort set uændret. Vores resultater peger på, at den globale overfladetemperatur ikke vil stige i det næste årti, eftersom naturlige klimavariationer i Nordatlanten og i det tropiske Stillehav midlertidigt sætter den forudsete globale opvarmning ud af kraft," skriver de fem klimaforskere i Nature.

Professor i meteorologi ved Københavns Universitet, Eigil Kaas, forklarer konklusionen med strømforholdene i oceanerne.

"Der ser ud til, at en stor del af Nordatlanten vil opleve faldende temperaturer, fordi der vil blive overført mindre varme fra den sydlige halvkugle til den nordlige. Derfor står vi formentlig foran en periode, hvor temperaturen ikke stiger så hurtigt, eller måske direkte falder i vores område," siger Eigil Kaas, der dog advarer mod at aflyse den globale opvarmning: "Afkølingen er kun midlertidig, indtil strømforholdene igen ændrer sig. Så vil temperaturen formentlig stige med ekstra styrke."

Klimaforsker, ph.d. Martin Stendel fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, vil ikke afvise, at forudsigelsen er rigtig:

"Men andre forskere mener, at det er en alt for enkel måde, de har foretaget deres beregninger på. Hvis transporten af varme med Golfstrømmen falder, og vi får nogle år uden opvarmning, vil vi formentlig se en endnu voldsommere stigning om 10 år," siger han til Jyllands-Posten.

For to måneder siden påpegede professor i fysisk geografi ved Oslo Universitet, Ole Humlum, at temperaturen i verden heller ikke er steget de seneste 10 år.

[email protected]

Kilde: