Den bløde strategi har fejlet

Af Søren PindSandheden er ikke altid rar

Slettet Bruger,

09/02/2009

Af Søren Pind

Sandheden er ikke altid rar. Og ofte ubelejlig. Se nu Berlingskes seneste afdækning af den manglende omhu, der har præget politiet igennem de sidste år. Sagen handler om en ung pige, der har prøvet at anmelde et overfald - hvor politiet tilmed havde fat i fire af overfaldsmændene. Men ingen blev anholdt.

Lad mig sige fuldstændig ærligt: Det er min klare opfattelse, at der er masser af sådanne sager rundt omkring. Det er ikke bare en undtagelse. Det er desværre hverdag for mange lovlydige borgere. Og det har været det længe. Prøv blot at forespørg i din omgangskreds. Eller konstater, som Københavns Kommune kunne gøre det i 2005, at langt over 80 % af sager om vold og trusler mod børn ikke behandles eller når politiets øren.

I fjor beskrev jeg, hvordan politiets ledelse valgte en dialog med de autonome og også dele af indvandrermiljøet, da det gik løs. Jeg bemærkede også - dengang til stor forargelse - at der var noget galt med politiets strategi. Og at det var særlig generende, når man kunne mærke, at politiet som følge af strategiske valg ikke interesserer sig for såkaldt "småkriminalitet".

Sagen er bare den, at småkriminalitet bliver til stor kriminalitet. Og når man som borger fornemmer, at overfald, vold og trusler ikke interesserer politiet, så bliver man skræmt, man bliver angst, og man begynder at tage sine forholdsregler.

Så sent som i sidste uge mødte jeg en fremtrædende erhvervsmand, der nu har barrikaderet sit hjem, har anskaffet sig et baseball-bat og ekstraordinære alarmer, fordi indbrud og tyverier blot tager til og tager til - og et indbrud hos ham ikke havde medført nogen nævneværdig reaktion. Vi taler altså om Danmark. En adfærd, der for 10 år siden havde været utænkelig, men som i dag breder sig som en steppebrand over alt. Se blot sidste uges historie om, hvor mange danskere der nu har udstyret sig med en peberspray.

Det er vigtigt, at vi får denne debat i åbenhed. At vi starter genopdragelsen af os selv og tydeligt markerer, at den form for associal adfærd med trusler, vold og tyverier, ikke er acceptabel adfærd her i landet. At vi tager den alvorligt. Og at den får konsekvenser.

Politiet må forfølge ethvert kriminelt tiltag. Alternativet - den bløde hidtidige strategi - ser vi resultaterne af nu. Og det bliver kun værre.

Søren Pind er folketingsmedlem for Venstre

Kilde: