De borgerlige fik flest stemmer i Norge

Venstrefløjen og statsminister Jens Stoltenberg vandt valget i Norge og fortsætter på magten, men flertallet af de norske vælgere ville det faktisk...

Slettet Bruger,

16/09/2009

Venstrefløjen og statsminister Jens Stoltenberg vandt valget i Norge og fortsætter på magten, men flertallet af de norske vælgere ville det faktisk anderledes. Den borgerlige opposition fik nemlig 49.070 flere stemmer end de røde, skriver politiken.dk.

Når venstrefløjen alligevel får flest mandater i Stortinget, så skyldes det landets valgregler, som betyder, at stemmer fra landets yderdistrikter er mere værd end de stemmer, som blandt andre Oslos indbyggere giver. Havde alle nordmænds stemmer været lige meget værd ved sammensætningen af Stortinget, så kunne de borgerlige i disse dage have forhandlet om, hvem af dem der skulle værre statsminister.

Den norske valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener derfor, at Norge trænger til en reform af valgsystemet.

"Jeg mener, at hver stemme bør tælle lige meget, uanset om man bor i et stort eller lille amt. Nå har vi en regering, som kommer til at sidde i sammenlagt otte år uden at have et flertal blandt vælgerne," siger han ifølge politiken.dk til avisen Aftenposten:

"Det fører tilskævhed og viser svagheden ved valgsystemet. Det er jo lidt komisk, at mange i Norge kritiserede valget i USA, da Bush vandt uden at have fået flest stemmer. Måske burde vi først feje for egen dør."

[email protected]

Kilde: