Danskerne vil have deres fagforening til at blande sig uden om politik

Når f

Slettet Bruger,

27/10/2008

Når f.eks. HK for tiden bruger seks millioner kroner på en annoncekampagne, som fortæller danskerne, at fagforbundet for handel- og kontoransatte nu vil til at blande sig mere i politik, så sker det tilsyneladende uden medlemmernes opbakning. I hvert fald mener seks ud af ti medlemmer af et fagforbund under LO, at deres forbund udelukkende bør arbejde for bedre løn- og arbejdsvilkår. Kun hver tredje mener, at deres fagforbund også skal forholde sig til politiske spørgsmål om f.eks. trafik, uddannelse og sundhed.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Zapera har foretaget for Ugebrevet A4.

Alligevel agter LO-forbundene at fortsætte med at være politiske. De skal nemlig bare være bedre til at forklare medlemmerne, at de i virkeligheden også helst vil have det sådan, lyder det.

Adspurgt om tallene er udtryk for, at fagbevægelsen skal holde sig langt væk fra den politiske debat, siger formanden for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, til Ugebrevet A4:

"Nej, det er det ikke. Men det kan være et tegn på, at vi ikke er gode nok til at forklare medlemmerne meningen med at arbejde både fagligt og politisk. Der er jo tæt forbindelse mellem deres hverdag, og hvad politikerne bestemmer på områder som uddannelse og transport."

Paw Jensen, som er selvstændig konsulent i faglig organisering og tidligere formand for 3F i Ringkøbing-Holmsland, er enig.

"Det er uden tvivl svært for mange medlemmer at forstå, at det kan være nødvendigt for fagbevægelsen at arbejde med politikerne på Christiansborg. Derfor skal fagbevægelsen blive bedre til at forklare, hvorfor den kæmper for forskellige sager," siger Paw Jensen.

I Forbundet Fag og Arbejde (FOA) arbejder formand Dennis Kristensen ofte på den politiske front, og det mener han, at medlemmerne trods meningsmålingens budskab om det modsatte bakker op om.

"Jeg læser ud af A4's tal og vores egne undersøgelser, at medlemmerne ikke ønsker, at vi skal have holdninger til alle mulige spørgsmål - selv om det nogle gange kribler i fingrene - men at vi skal gøre os gældende på områder, der relaterer til medlemmets hverdag. Så når det gælder eksempelvis velfærdspolitik, så skal vi være der, for her sætter politikerne rammerne for hverdagen for vores medlemmer på sygehuse og plejehjem," siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

[email protected]

Kilde: