Af IKKEMIG 2
Forestillingen om, at sundhedsydelser skal være gratis, er på retur. Det viser en undersøgelse, som tænketanken CEPOS har foretaget. Et flertal af de adspurgte - 51 pct. - foretrækker den bedst mulige behandling, også selvom det betyder, at brugerne selv skal betale for visse sundhedsydelser."Undersøgelsen viser, at danskerne er villige til selv at betale en smule mere, hvis det betyder, at man kan få en bedre behandling. Et flertal foretrækker dette frem for den nuværende model, hvor man får det helt gratis, men så må tage til takke med en ringere behandling," siger Geert Laier Christensen, som er forskningschef i CEPOS til 180Grader.dk.
Det danske sygehusvæsen klarer sig dårligt i internationale sammenligninger, og ifølge Geert Laier Christensen kan brugerbetaling blive nødvendigt for at afværge et kraftigt stigende skattetryk.
En blid overgang
"Jo rigere vi bliver, jo flere sundhedsydelser vil befolkningen efterspørge. Hvis dette skal finansieres gennem højere skatter, vil dette gøre problemet med manglende arbejdskraft større, end det allerede er. Derfor skal vi i gang med at kigge på alternative måder at finansiere vores sundhedsvæsen. Og jo før vi kommer i gang, jo hurtigere bliver folk vænnet til det, og jo blidere bliver overgangen," siger han.
Ikke overraskende er støtten til brugerbetaling størst blandt borgerlige vælgere, hvor støtten ligger på 60-70 pct. Venstrefløjen er dog også godt med; hver tredje socialdemokratiske vælger er således klar til at opgive det fuldstændig offentligt finansierede system, hvis det kan resultere i bedre behandling.
Unge foretrækker brugerbetaling
Undersøgelsen viser også, at unge mennesker er mere åbne overfor brugerbetaling. Blandt de 27- til 36-årige foretrak 58 pct. at betale for bedre behandling, mens tallet for 37- til 46-årige var 61 pct.
Geert Laier Christensen er positivt overrasket over resultaterne.
"Politikerne skal ikke være så bange for brugerbetaling, som de er på nuværende tidspunkt," siger han.
[email protected]