Danskerne går hellere til chefen end tillidsrepræsentanten, når de har problemer

Danskerne har ikke den store tillid til deres fagforenings tillidsrepræsentant, viser en opinionsmåling, som Analyse Danmark har lavet for Ugebreve...

Slettet Bruger,

31/03/2008

Danskerne har ikke den store tillid til deres fagforenings tillidsrepræsentant, viser en opinionsmåling, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4. Adspurgt hvem de vil gå til, hvis de får problemer på deres arbejdsplads, svarer halvdelen, at de vil henvende sig til en leder. Kun 26 procent af de over 30-årige vil gå til deres tillidsrepræsentant og blandt dem, der er yngre end 30 år, gælder det for kun 14 procent.

Lektor og arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Steen E. Navrbjerg glæder sig over tallene.

"Moderne ledere har formået at kommunikere til medarbejderne, at deres dør står åben, hvis der er problemer. Og så har medarbejderne tilsyneladende også selvtilliden, modet og mandshjertet til at gå direkte til lederen. Det kunne tyde på, at der er kommet en ny kontakt mellem ledere og medarbejdere," vurderer Steen E. Navrbjerg ifølge Ugebrevet.

Han mener, at danskerne ikke længere ser tillidsrepræsentantens arbejde som særligt vigtigt:

"På godt og ondt er tillidsrepræsentanternes usynlighed jo en konsekvens af det meget velfungerende samarbejde i den danske model, fordi det er svært for den enkelte lønmodtager at gennemskue, hvilke sejre tillidsrepræsentanten har hevet i land."

Analyse Danmarks undersøgelse viser ifølge Ugebrevet A4 også, at:
  • 3 ud af 10 mener ikke, at de har brug for en fagforening eller tillidsrepræsentant i ryggen.
  • Hver fjerde unge erklærer, at de agter at melde sig ind i en fagforening på et tidspunkt.
  • Hver femte unge tror ikke, at det nytter noget at være medlem, og lige så mange siger, at fagforeninger ikke siger dem noget.
  • Næsten hver femte svarer ærligt, at de ikke har sat sig ordentligt ind i, hvad en fagforening kan tilbyde dem.
Fællestillidsrepræsentant på virksomheden Rockwool i Vamdrup Benny Mailandt er ikke overrasket over, at 3 ud af 10 unge svarer, at de kan klare sig selv.

"De unge føler sig udødelige. Og de spørger kritisk, hvad de nu får for pengene og mener umiddelbart, at de kan klare alt helt alene," siger Benny ­Mailandt.

[email protected]

Kilde: