Danskerne er kosmopolitter

Slettet Bruger,

22/12/2007

Nordeuropa i top og Syd- og Østeuropa i bund. Sådan lyder den korte version af den undersøgelse, EU's statistiske kontor, Europbarometeret, har foretaget for at finde frem til de mest kosmopolitiske befolkninger i Europa. Det skriver jp.dk. Danmark topper med 56 procent "kosmopolitter" efterfulgt af svenskerne og hollænderne, og det skyldes blandt andet danskernes forhold til traditioner.

"Danskerne synes, at traditioner er fine og rare, når det er jul. Men det er ikke den slags traditioner, som vi snakker om i denne undersøgelse. En ting er at holde jul, noget andet er at gøre som sine forældre på grund af religion, eller fordi der er tradition for det i familien. Vi er et topindividualiseret samfund," siger Rune Stubager, der adjunkt ved Aarhus Universitet og forsker i danskernes værdipolitiske holdninger, til jp.dk.

Det andet faktum, der fører til, at så mange danskere får kosmopolitprædikatet, er at danskerne er meget åbne for møder mellem forskellige kulturer.

"Danskerne er ikke så skeptiske over for indvandring som syd- og østeuropæerne. Danmark hører faktisk til i den mest positive afdeling i Europa," udtaler Rune Stubager.

På trods af danskernes åbenhed, er det ikke altid integrationen i samfundet lykkes lige godt. Men det er der en naturlig forklaring på, siger integrationskonsulent Mohammed Rafiq.

"Danskerne har viljen til at gøre en indsats for at skabe kontakt og bygge broer til folk, der har en anden etnisk baggrund. Det lykkes ikke, men det er nærmere indvandrerne, der er fremmedfjendske over for danskerne. De isolerer sig i stedet for at møde danskerne i f.eks. sportsforeningerne. Men danskerne vil altså gerne," siger Mohammed Rafiq til jp.dk.

De mindst kosmopolitiske europæiske befolkninger bor ifølge undersøgelsen i de nye EU-medlemslande i Østeuropa.

[email protected]Kilde: