Danskere med høj løn vil arbejde i udlandet

Slettet Bruger,

14/08/2007

Ude godt, hjemme dyrest. Sådan tænker et stigende antal højtlønnede danskere, når de skal træffe beslutning om, hvor de skal bo og arbejde - i Danmark eller udlandet?

40 procent af udlandsdanskerne har allerede besluttet, at de helst vil blive boende i udlandet, viser en undersøgelse foretaget af Dansk Industri ifølge Berlingske Tidende. Det tilsvarende tal i 2003 var kun 30 procent.

"Det er rigtig positivt, at folk tager til udlandet for at styrke deres kompetencer, men det er et problem, hvis de ikke kommer hjem igen. Danmark taber en masse viden og virksomhederne får endnu sværere ved at tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft,« siger vicedirektør Tine Roed.

60 procent af de adspurgte i undersøgelsen angiver, at det danske skattetryk er blandt årsagerne til udlængslen.

Oftest er der tale om folk i den høje ende af indkomstskalaen. I 2006 flyttede f.eks. civiløkonomer og ingeniører til udlandet otte gange så ofte som faglærte og ufaglærte medlemmer af 3F.

Fjern mellem- og topskat
"Det viser, at det er helt nødvendigt at fjerne mellem- og topskatten. Jagten på de kloge hoveder bliver hele tiden intensiveret. Det kan vi se ved at konkurrentlande som Tyskland, Holland og Luxembourg har givet skattelettelser på mellem otte og ni procentpoint siden 2000," siger Tine Roed til Berlingske Tidende.

Formanden for ingeniørernes fagforening (IDA), Lars Bytoft, opfatter det ikke i sig selv som et problem for Danmark, at så mange af hans medlemmer foretrækker at arbejde udlandet.

"Det er kun et problem, hvis vi ikke forstår at tiltrække udenlandske forskere i samme målestok. Og her spiller skatten selvfølgelig ind," siger Lars Bytoft.

Ifølge Dansk Industri har Danmark siden 1980 sagt farvel til 14.000 flere højtuddannede, end vi har modtaget fra udlandet.

[email protected]

Kilde: