Danske politikere forstår godt amerikanernes vrede

Slettet Bruger,

14/09/2007

Af Ole Birk Olesen

Den amerikanske ambassades fordømmelse af DR-vært Jens Blauenfeldts udtalelser om terrorangrebet 11. september 2001 i New York møder fuld forståelse blandt danske politikere.

"Jeg kan godt forstå, de er blevet stødte over det - det blev alle. Det er en dårlig bemærkning, og det er en ondsindet bemærkning, og det er helt forståeligt, at amerikanerne bliver chokerede over, at en tv-vært i Danmarks Radio siger sådan noget," siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, til 180Grader.dk.

Venstres medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Søren Pind, mener, at udtalelsen fra ambassaden er udtryk for, at amerikanerne betragter det som en alvorlig sag.

"Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at den amerikanske ambassade betragter det som en alvorlig sag. Jeg tror, at man er dybt chokeret over, at mennesker, som jo grundlæggende er dybt påvirkede af og endda også forankrede i den amerikanske kultur, giver udtryk for sådan nogen holdninger. Den 11. september er en dato for amerikanerne på linje med 9. april for os, og hvis nogen i 1950 i Danmark havde givet udtryk for, at det var fedt, at tyskerne besatte os i 1940, så havde vi nok også været rimeligt gale. Forestil dig, at det var blevet sagt af en engelsk tv-journalist," siger Søren Pind.

Enhedslisten enig i kritik
Selv på Folketingets yderste venstrefløj ser man ingen problemer ved, at den amerikanske ambassade udtrykker sig så utvetydigt om en dansk tv-udsendelse.

"Ytringsfriheden gælder også for den amerikanske ambassade. Og jeg synes heller ikke, det var en god udtalelse, som Jens Blauenfeldt kom med," siger udenrigsordfører Rune Lund fra Enhedslisten, som dog også gerne vil komme DR-værten lidt til hjælp:

"Jeg tror, at det, som Blauenfeldt forsøgte at sige på en uheldig måde, var, at det, der skete 11. september, var en reaktion på nogen af de ting, som USA har foretaget sig ude i verden, som desværre har gjort USA meget upopulær. Men det er vigtigt at sige, at der aldrig er nogen, som har fortjent at dø, og det var forfærdeligt, hvad der skete 11. september."

[email protected]

Kilde: