Danske kamptropper: Vi spilder tiden i Afghanistan

Der er utilfredshed hos de 90 soldater fra Gardehusarerne, der er sendt til Afghanistan som Fenris Kompagniet

Slettet Bruger,

14/07/2008

Der er utilfredshed hos de 90 soldater fra Gardehusarerne, der er sendt til Afghanistan som Fenris Kompagniet. Selv om de er udrustet med de mest moderne våbensystemer, Danmaark nogensinde har sendt med til internationale missioner og på trods af, at de er blevet loven an aktiv rolle i kampen mod Taleban, så tilbringer soldaterne nemlig det meste af tiden med trivielle rutineopgaver som at holde vagt eller agere chauffører. Det skriver Berlingske Tidende på baggrund af et brev, som overkonstabelen Mogens har sendt til flere danske medier.

"Der er dyb utilfredshed, for vores aktivitetsniveau har været katastrofalt lavt. Vi vil gerne kæmpe. Men vi er et helt kampkompagni, som spilder tiden. Vi er et af de bedst udstyrede og uddannede infanterikompagnier, men vi bliver brugt til ligegyldige opgaver. Samtidig mangler Livgarden folk. Det giver ingen mening, og vi har forgæves forsøgt at hive et svar ud af vores chef, oberst Lønborg. Blev vi sat ind sammen med Livgarden, som gør et fantastisk stykke arbejde, kunne vi lave offensive operationer mod Taleban i stedet for at lade talebanerne vælge tid og sted hver gang," skriver han.

I øjeblikket befinder Fenris Kompagniet sig i Camp Bastion på vestsiden af Helmandd-floden, hvor de med Mogens' ord "feder den". Det på trods af at britiske og afghanske soldater samt danskere fra Livgarden jævnligt er i infight med Taleban.

"De er næsten dagligt i kamp. For nylig blev en lejr direkte angrebet af en meget stor styrke talebanere, men alligevel bliver mit kompagni holdt inde i lejren. Det forstår ingen af os. Det jeg vil frem til, er, at vi ikke laver infanteriarbejde, som vi er uddannet til; vi gør ingen forskel hernede, idet vi ikke laver noget arbejde, som har indflydelse på situationen i lokalbefolkningen," fortæller Mogens.

Mogens har skrevet brevet sammen med fire af sine soldaterkammerater. Han vurderer, at halvdelen af soldaterne i kompagniet er stærkt utilfredse med aktivitetsniveauet og at flere overvejer at sige op som en konsekvens af de mange rutineopgaver.

[email protected]


Kilde: