Danske håndværkere er sure over, at polakker ikke rejser hjem

Mange danskere har i løbet af de seneste års mangel på arbejdskraft fået øjnene op for, at forholdet mellem pris og kvalitet ved hyring af udenland...

Slettet Bruger,

18/12/2008

Mange danskere har i løbet af de seneste års mangel på arbejdskraft fået øjnene op for, at forholdet mellem pris og kvalitet ved hyring af udenlandske håndværkere, særligt polske, sagtens kan konkurrere med det, som tilbydes af danske håndværkere. Det går ud over danske håndværkeres beskæftigelseschancer, nu hvor ledigheden igen stiger i bygebranchen, og det er danskerne sure over, skriver Jyllands-Posten.

"Vi oplever ikke, at østarbejderne tager hjem. Vi ser byggepladser udelukkende med udenlandsk arbejdskraft. Man kunne frygte, at den invasion af udenlandsk arbejdskraft, som har stået på, mens der har været mangel på arbejdskraft, vil fortsætte, selv om arbejdsløsheden for danske håndværkere stiger," siger Palle Bisgaard, formand for bygningsgruppen i TIB, København, til avisen.

Blandt 3F's ledige murere i Århus er utilfredsheden særligt stor:

"De er mægtig sure. Der er en tendens til, at de retter vreden mod de udenlandske arbejdere i stedet for mod dem, der ansætter," siger gruppeformand Arne Knudsen: "Arbejdsgiverne siger, at den udenlandske arbejdskraft er mere fleksibel. Det betyder, at man kan få dem til at arbejde, når man vil."

For forbrugerne har særligt de østeuropæiske håndværkeres ankomst på det danske marked imidlertid været en ubetinget fordel.

"Når du ansætter et tømrerfirma i dag, begynder akkorden på et andet niveau end for et år siden. Det er vilkårene," siger Børge Elgaard, direktør i Dansk Byggeri, til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: