USA-kendere: Mediedækning af primærvalg er politisk skæv

Af Ole Birk OlesenMediernes dækning af de amerikanske primærvalg er politisk skæv, og det er årsagen til, at danskerne massivt foretrækker en af de...

Slettet Bruger,

07/02/2008

Af Ole Birk Olesen

Mediernes dækning af de amerikanske primærvalg er politisk skæv, og det er årsagen til, at danskerne massivt foretrækker en af de demokratiske kandidater til det magtfulde embede som USA's næste præsident fremfor en republikaner. Det mener Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, og han bakkes op af den socialdemokratiske kommentator David Garby, der også blogger om amerikansk politik.

Søren Pind hæfter sig ved en meningsmåling, som er blevet offentliggjort af Søndagsavisen, der viser, at 40 procent af danskerne helst vil have Hillary Clinton som præsident, mens 35 procent peger på Barack Obama. De republikanske kandidater John McCain og Mike Huckabee ville kun et forsvindende lille antal danskere stemme på, hvis de havde mulighed. McCain må nøjes med 3,7 procent, mens Huckabee er helt nede på 0,6 procent. Opbakningen til Mitt Romney og Ron Paul er end ikke nævnt.

Gal med medierne
Det er især den ringe støtte til John McCain, som undrer Søren Pind.

"3,7 procent, det kan simpelthen ikke passe. Han er en meget højt respekteret mand, som i øvrigt har knaldet Bush flere gange i det amerikanske senat. Han har endda samme klimadagsorden, som vores statsminister herhjemme. Jeg kan ikke se anden årsag til det, at den må være gal med fremstillingen i medierne," siger Søren Pind til 180Grader.dk.

Hvad sker der i medierne, som kan forårsage skævheden?
"Jeg ved det ikke. Men der er en, som skriver på min blog, at Demokraterne jo står først i alfabetet, og det må så være forklaringen på, at de får mest tv-tid."

Får de da mest tv-tid?
"Ja, det tror jeg ikke, der er ret meget tvivl om."

Også socialdemokraten David Garby, der kommenterer dansk politik for Nyhedsavisen og blogger om amerikansk politik på amerikanskpolitik.blogspot.com, mener, at mediedækningen af primærvalget er helt skæv. Ganske vist bakker danskerne generelt mere op om de demokratiske kandidater end om de republikanske, men medierne forstærker tendensen, siger han.

Demokrater behandles som kendisser
"Jeg mener, at danske journalister behandler de demokratiske kandidater som kendisser og de republikanske kandidater som politikere, og derfor får man de her prøveafstemningsresultater," siger David Garby til 180Grader.dk.

Han forventer dog, at problemet vil blive mindre, når kampen kommer til at stå mellem vinderne af primærvalgene hos henholdsvis Republikanerne og Demokraterne:

"Når John McCain bliver eneste republikanske kandidat, og Demokraterne får styr på, hvem de opstiller, så vil medierne skulle fokusere på begge kandidater, og flere danskere vil få et indtryk af, hvad McCain er for en politiker, og så kan han vel forbedre resultatet med fem-ti procent."

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra nyhedscheferne Michael Dyrby og Ulrik Haagerup fra TV2 og Danmarks Radio.

[email protected]

Kilde: