Danske Bank i kovending om højere boligskatter

Slettet Bruger,

28/11/2007

Af Ole Birk Olesen

"Det er ikke fordi, vi ønsker en højere boligskat, men det kan være svært at finde den nødvendige finansiering til en markant lavere skat på arbejdsindkomst, hvis man ikke også har boligskatten i spil," sagde cheføkonom i Dansk Bank Steen Bocian for fem dage siden til Radioavisen.

Men nu er det ifølge samme økonom fra samme bank ikke så svært længere. Overfor Børsen udtaler Steen Bocian, at det selvfølgelig godt kan lade sig gøre at lette skatten på arbejde uden at lade boligejerne betale.

"Man skal huske på, at marginalskatterne i form af top- og mellemskatten reelt kun indbringer et meget begrænset provenu på omkring 21 mia. kroner. Selv med forsigtige antagelser vil det langsigtede provenutab ikke være mere end højst ti mia. kroner på grund af de dynamiske effekter, og det kan man sagtens finde uden at hæve boligskatten," siger Steen Bocian til Børsen.

Går i rette med Pia Kjærsgaard
Hans nye udtalelse kommer efter, at Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, i går advarede om, at hvis skatten på den sidst tjente krone skal sættes ned på en nogenlunde social afbalanceret måde, så er man nødt til at tage boligejernes situation med i vurderingen.

"Og det betyder, at det bliver boligejerne, der kommer til at holde for," sagde Pia Kjærsgaard.

Samme argument brugte Steen Bocian i Berlingske Tidende, hvor han - også for fem dage siden - udtalte: "Hvis man sænker marginalskatten, vil det blive opfattet som socialt urimeligt. Hvis man vil have en skattereform, der bliver accepteret af alle, skal man ikke frede boligskatten."

Men i dag påpeger Steen Bocian i stedet, at der i år er kommet omkring 820 mia. kr. ind til statskassen i skatter og afgifter. De ti milliarder kroner, som det koster at afskaffe top- og mellemskatten, svarer kun til lidt over én procent af det beløb.

[email protected]

Kilde: