Danske Bank dikterede bankpakken for regeringen

Danske Bank fik egenhændigt ændret lovgivningen bag regeringens bankpakke 2, skriver Politiken

Slettet Bruger,

17/04/2009

Danske Bank fik egenhændigt ændret lovgivningen bag regeringens bankpakke 2, skriver Politiken.

I slutningen af januar fandt Danske Bank ud af, at den kun kunne få adgang til billige udenlandske lån, hvis regeringens mange hjælpemilliarder fra bankpakken kunne konverteres fra statsligt lån til solide bankaktier.

"Da Bankpakken er vedtaget, overgår det til enkelte forhandlinger. Og i forbindelse med Danske Banks ansøgning om et lån gør vi opmærksom på, at vi gerne ser en mulighed for at konvertere lånet til aktiekapital. Det skriver vi på baggrund af de meldinger, der kommer fra de internationale ratingbureauer," siger Peter Straarup til Politiken og fortsætter:

"Det er Danske Bank - Finansrådet er ikke inde over - der efter bankpakkens vedtagelse beslutter sig for at lægge det ind i ansøgningen."

Og således blev det. Regeringen ændrede i sidste øjeblik på Bankpakke 2, så Danske Banks ønsker kunne imødekommes. En ændring som betød, at regeringen ifølge jurist Michael Camphausen fra Københavns Universitet brød loven, fordi den i al hast måtte udsende en bekendtgørelse med ændringen, før loven var blevet tilpasset.

Professor ved Institut for Finansiering på CBS, Jesper Rangvid, kalder forløbet "helt grotesk".

"Selvfølgelig skal man lytte efter, hvad interessenterne siger, for en bankpakke skulle jo laves med henblik på, at hjælpe bankerne. Men det virker helt absurd, at en enkelt finansiel virksomhed på den måde skal have indflydelse på regeringens politik, som det er tilfældet her. Det virker jo, som om regeringen danser efter bankernes taktstok," siger han.

Erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen har sædvanen tro ikke ønsket at tale med pressen - i dette tilfælde Politiken - om sagen, men har blot sendt en mail til avisen:

"Jeg kommenterer normalt ikke fra forhandlingsforløb, som vi har aftalt er fortrolige. Men jeg vil gerne i dette tilfælde gøre en enkelt undtagelse. For det er ganske enkelt ikke rigtigt, når avisen påstår, at regeringen har ændret reglerne som følge af ønsker fra en enkelt virksomhed," skriver hun blandt andet.

[email protected]

Kilde: