Dansk topnazist var nær ven af kongehuset

Dronning Margrethes bedstefar, kong Christian den X

Slettet Bruger,

25/04/2008

Dronning Margrethes bedstefar, kong Christian den X., og hans nærmeste familie, afsløres i et nyt forskningsprojekt som nær ven af den danske topnazist Christian Frederik von Schalburg, der endte sine dage som leder af det nazistiske Frikorps Danmark i kamp mod Den Røde Hær i Rusland i 1942.

Kong Christian den X. havde søskende, nevøer og niecer, der elskede Schalburg som familie og forsvarede ham, mens han talte om race-renhed og kæmpede i Hitlers elitekorps Waffen-SS ved Østfronten, skriver Nyhedsavisen.

"Kongehuset har indtil nu været symbolet på den danske modstand mod nazismen. Derfor er det opsigtsvækkende, at kongefamilien har haft et nært venskab med Schalburg, der idag bliver betragtet som Danmarks største landsforræder," siger historiker Mikkel Kirkebæk, der har brugt tre år på forskningen, til Nyhedsavisen.

Forholdet til kongehuset var så tæt, at Christian X.'s bror prins Gustav, før krigens udbrud, blev gudfar for Schalburgs søn. Schalburg og hans hustru gik desuden til private fester med kongefamilien, og i 1935 udnævnte kongen ham med ordene "os elskelig" til kammerjunker, en nu forældet betegnelse for en ung adelsmand, der havde til opgave at betjene en person ved det kongelige hof.

Historiker Claus Bundgård Christensen fra RUC siger, at mange i samtiden opfattede Schalburg som karismatisk.

"Det var i 1930'erne ikke helt så kontroversielt at være nazist, som det blev efter besættelsen. Men den tætte sammenkobling mellem topnazisten og kongehuset er opsigtsvækkende," siger han til Nyhedsavisen.

Da Danmark den 9. april blev besat, kølnedes forholdet mellem kong Christian den X. og Schalburg.

[email protected]

Kilde: