Danmarks konkurrenceevne får baghjul

Slettet Bruger,

02/07/2007

På trods af lettelser er Danmark stadig bagud i skattekonkurrencen. Selvom den danske selskabsskat falder med tre procentpoint til 25 procent fra nytår vil den stadig ligge over EU-gennemsnittet. I gennemsnit har EU-landene sænket deres selskabsskat med 11,3 procentpoint over de seneste ti år. Det viser en ny opgørelse fra revisionsfirmaet KPMG ifølge Børsen. Danmark har kun sænket selskabsskatten med seks procentpoint og fra årsskiftet altså ni.

Også på globalt plan er den gennemsnitlige selskabsskat faldet. Kina har sænket sin med otte point og lander ligesom Danmark på 25 procent. Det globale gennemsnit for selskabsskatten er 26,80.

En af rekordspringerne i skattekonkurrencen er Irland, som har oplevet en kæmpe levestandardsforbedring siden landet oplevede radikale økonomiske reformer i 1990'erne. I alt har Irland barberet to tredjedele af selskabsskatten over de sidste ti år, så den nu ligger på 12,5 procent.


Irland er en succeshistorie

"Irland er en enorm succeshistorie, hvor skattelettelser virkelig har fået økonomien til at blomstre. Det kan give stof til eftertanke. Mange internationale virksomheder lægger hovedkvarterer eller distributionscentre i Dublin og omegn, og det er jo ikke ligefrem fordi, at Irland geografisk ligger i centrum af Europa. Det er en udvikling, der ser ud til at fortsætte," siger Søren Sønderholm, leder af KPMG's skatteafdeling i København, til Børsen.

Regeringen har profileret sig på lettelsen af selskabsskatten, men det batter ikke meget, hvis man samtidig laver skadelige indgreb andre steder. Investorerne kigger nemlig også på sikkerhed, politisk stabilitet og komplekse regler.

"Her ligger vi i den tunge ende. Vi har senest set et kapitalfondindgreb, der ramte meget bredt og fik store dele af erhvervslivet til at melde meget markant ud," advarer Sønderholm i Børsen.

hsh

Kilde: