Danmark vinder EM i sort arbejde

Danskerne kan nu stille endnu et trofæ på den kollektive kaminhylde: Vi er det land i EU, hvor flest personer udfører sort arbejde

Slettet Bruger,

17/01/2008

Danskerne kan nu stille endnu et trofæ på den kollektive kaminhylde: Vi er det land i EU, hvor flest personer udfører sort arbejde. En undersøgelse fra EU-Kommissionen viser, at 18 pct. af alle danskere inden for det seneste år har udført måneskinsarbejde, hvilket giver Danmark en klar førsteplads foran Letland (15 pct.) og Holland (13 pct.). Det skriver epn.dk.

I Dansk Industri (DI) ser man en sammenhæng mellem sort arbejde og højt skattetryk. Her har man regnet på tallene og vurderer, at man vil kunne halvere mængden af sort arbejde ved at fjerne top- og mellemskat.

"Når man skal tjene mange, mange penge for at købe en rengøringsdame, så er det fristende at købe det uden for skattesystemet," siger konsulent i DI, Lise Sand Frederiksen, til epn.dk.

Syltekrukke
Skatteminister Kristian Jensen (V) vil ikke opgive at bruge traditionelle metoder som kontrol, sanktioner og holdningsbearbejdning af befolkningen til at nedbringe mængden af sort arbejde.

"Men jeg afviser ikke, at der er en sammenhæng. Det er ganske klart, at gevinsten ved at snyde vil være mindre, hvis man reducerer marginalskatten," siger han og afviser at tage stilling til DI's skatteforslag, fordi regeringen netop er i gang med at nedsætte en skattekommission.

Gran salt
Rockwool Fondens Forskningsenhed har lavet omfattende studier af sort arbejde, men kan ikke finde en entydig sammenhæng mellem mængden af sort arbejde og skattetrykket.

"Selvom man fjernede mellem- og topskatten, ville der stadig være et betydeligt økonomisk incitament til ikke at betale skat. Det er svært at vide, hvor grænsen går for, hvornår man synes, at gevinsten ikke længere er stor nok," siger forsker Claus Larsen til epn.dk.

Han opfordrer desuden til at tage EU-opgørelsen med et gran salt, blandt andet fordi den konstaterede meget lidt sort arbejde i en række sydeuropæiske lande, som via andre metoder er kendt for at have en stor sort sektor. Det erkender EU-Kommissionen også selv, og rapporten slår fast, at det kan være nødvendigt med yderligere undersøgelser.

[email protected]

Kilde: