Dagens leder: Asylstrammernes forklaringsproblem

Slettet Bruger,

11/11/2007

Røde Kors' udsagn om, at omkring hver tredje asylansøger reelt ikke bor i asylcentrene kan udlægges som en undsigelse af de politikere, som gerne vil lukke asylcentrene og lade asylsøgerne bo ude i samfundet. "Der kan I se, forholdene er slet ikke så slemme, som I påstår," kan der argumenteres. Men det er mere nærliggende at drage den helt modsatte konklussion: Aha, en stram udlændingepolitik kan altså godt bevares, selvom mange asylsøgere slet ikke bor i lejrene. Kan vi så ikke lige så godt få nogen flere ud?

Talsmanden for FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), William Spindler, argumenterer i søndagens Jyllands-Posten snusfornuftigt for det synspunkt, at antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark intet har at gøre med, om de bor i lejre eller ej:

"Det, der betyder noget, er sandsynligheden for at få asyl. Når Sverige og Norge sidste år gav asyl til henholdsvis 91 og 56 pct. af de irakiske flygtninge, er det ikke overraskende, at de to lande tiltrækker væsentligt flere end Danmark, som kun gav asyl til 3 pct," siger han.

De, der indædt kæmper imod at lade (flere) asylansøgere i Danmark bo uden for lejrene, fordi det angiveligt skulle føre til horder af nye ansøgere ved landets grænser, står med et forklaringsproblem. Enten må de kræve, at den tredjedel, som allerede i dag ikke bor i lejrene, skal tvinges til at gøre det med lukkede gitterlåger og pigtrådshegn. Eller også må de trække på skuldrene som de fleste andre og konkludere, at det såmænd nok skal gå, selvom flere end tredjedelen får anden bopæl.

Kilde: